Az állatkert átvette a volt vidámparki területet

A napokban vette át a volt Vidámpark területének napi fenntartását a Fővárosi Állat- és Növénykert. Bár a terület fejlesztésére vonatkozó tervek csak évek múlva valósulhatnak meg, az állatkertnek az a szándéka, hogy már a 2014-es szezonban megnyitja a kapukat a közönség előtt. Ez azonban, az átvett terület általános állapota, és a rendelkezésre álló rövid idő miatt nem lesz egyszerű feladat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a napokban vette át a megszűnt Vidámpark területének fenntartását. Mint ismeretes, a pénzügyi nehézségekkel küzdő Vidámpark megszüntetéséről 2012. november 28-án hozott döntést a Fővárosi Közgyűlés, és egyidejűleg arról is határozott, hogy a területen az állatkert terjeszkedhet. E megoldás mellett szólt egyrészt az, hogy az állatkert bővítése már évtizedek óta szükséges lett volna, illetve az is, hogy az állatkertnek a műemlékek megőrzésében is nagy tapasztalata van. Ez utóbbi a vidámparki terület esetében azért fontos, mert ha a területet máshogy hasznosították volna, kétséges lett volna a műemléki játékok fennmaradása. A közgyűlési döntést követően a terület jogilag már 2013 márciusában az állatkerthez került, de annak nagy részén szeptember 30-ig még a Budapesti Vidámpark Zrt. üzemetetett vidámparki szolgáltatásokat. Az azóta eltelt hónapokban, tehát az ősz és a tél folyamán a játékok értékesítése, illetve leszerelése, illetve a társaság felszámolásának megkezdése zajlott. Így az állatkert csak 2014 februárjában kapta meg a „Vidámpark kulcsát”, vette át a területet a napi fenntartás, illetve az őrzés-védés tekintetében, de még most is vannak le nem zárt fejezetek az átvétel kapcsán.

A valamivel több, mint 6 hektárnyi területre vonatkozó fejlesztési elképzeléseit az állatkert már korábban közzé tette, sőt, szeptemberben részletes sajtótájékoztatót is tartott ezekről. Ezek a fejlesztési elgondolások azonban középtávra szólnak. Teljes megvalósításukra – a megfelelő források rendelkezésre állása esetén – az elkövetkező 4-5 évben lehet számítani.

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek azonban az a szándéka, hogy már a 2014-es szezonban újra megnyitná a volt vidámparki területet a nagyközönség előtt. E szándék megvalósítása azonban nem egyszerű feladat. Mivel az értékesített játékok leszerelése hosszan elhúzódott, és a területet csak a napokban lehetett átvenni, a következő szezon kezdetéig már csak két hónap maradt, ezért a legszükségesebb teendőket néhány hét alatt kell elvégeznie az állatkertnek.

Az átvett terület természetesen egészen más állapotban van, mint ami az állatkertben megszokott. A létesítmények, építmények műszaki állapota nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. A terület általános képe is más, hiszen inkább kő- és betondzsungelnek tűnik, szemben az Állatkert szépen parkosított területével. Itt-ott a játékokból kiszivárgó olaj annyira átitatta a talajt, hogy ezeknél a foltoknál talajcserére is szükség lehet. Ebből sajnos az következik, hogy komoly erőfeszítések lesznek szükségesek ahhoz, hogy a területet az idei szezonban meg lehessen nyitni. Szinte bizonyos, hogy egyes megoldások csak ideiglenesek lesznek, esetleg nem minden készül el egy időben, így e tekintetben a nagyközönség megértését kéri az állatkert.

A 2014-es szezon tervezett látnivalói és programjai három nagyobb csoportba sorolhatók. Az egyik csoportot a Vidámparktól átvett, nagyrészt műemléki oltalom alatt álló játékok jelentik. Ezek közül biztosan üzemelni fog a körhinta, a barlangvasút, a tréfás dzsungelvasút és a mesecsónak, és jó esély van arra, hogy a hullámvasutat is sikerül majd üzembe helyezni. Emellett a tükörlabirintus, sőt az elvarázsolt kastély is valószínűleg működhet majd. Az említett játékok többségén bőven lenne felújítani való, de ezek egy részét a szezonig aligha tudja elvégezni az Állatkert. Első lépésként mindenütt arra törekednek majd, hogy a biztonságos használat műszaki lehetőségét megteremtsék. A hullámvasút esetében ehhez például az építmény faszerkezetével, a vasúti pályával, illetve a vonóelemmel kapcsolatban is vannak feladatok, valamint a járművek telente szokásos nagyjavítását is el kell végezni, erre ugyanis a februári átvételig nem került sor.

Az állatok egy része az állatkertből költözik majd át, így az új területen kapnak új otthont a tevék, az alpakák, az állatsimogató és a parasztudvar lakói, de költözni fognak a flamingók is. Lesznek azonban olyan állatok is, amelyeket már kifejezetten az új terület benépesítése céljából szereznek be. Egy nagy területen az állatkertből az elmúlt években teljesen kiszorult szarvasfélék, illetve a malacos vaddisznók nyernek új szállást, de lesznek érdekes tülkösszarvúak, Heck-marhák, négyszarvú juhok és sok más állat is. Különösen jelentős lesz az „állatos élmények” gyarapodása, kibővül a lovagoltatás, illetve több állatsimogatási lehetőséget is kínál majd az új terület.

Az átvett játékok üzemeltetése és az állatos látnivalók, élmények biztosítása mellett az állatkert több családi játszóhelyet és élményprogramot is kialakít a területen. Ilyen játszóhely lesz a „Manófalva” nevű létesítmény, amelyet a tengerimalac város közelében állítanak majd fel, de új játszótér is épül majd a területen. A nagyobbaknak kalandpálya kialakításával kínálnának további élményeket.

Az állatkert már korábban felvállalta a régi vurstli és Angolpark értékeinek megőrzését. Ez nemcsak a műemléki játékok fenntartásában nyilvánul majd meg, hanem tervezik egy múzeum kialakítását is, amelyben a városligeti mutatványos és állatkerti hagyományoknak állítanak emléket.

Azt természetesen még korai lenne megmondani, hogy mikorra lehet kitűzni a szezonkezdet napját a volt vidámparki terülten, vagy azt, hogy milyen nyitva tartási rend mellett, milyen jegyárakkal tud majd üzemeltetni. De annyi már most bizonyos, hogy a szokásos állatkerti belépőjegyek az új vidámparki területre is érvényesek lesznek. Emellett bevezetnek majd egy olyan, alacsonyabb árú jegy is, amellyel csak a vidámparki terület lesz majd látogatható.

Hírek

RSS megtekintés