A főpolgármester a Rockmúzeumban felavatta a rockmozgalmi emlékművet

Rockmozgalmi emlékművet avatott fel Tarlós István főpolgármester az angyalföldi Rockmúzeumban. A RaM Művelődési Központ Magyarock és hírességek csarnokában látható, „A gitár legyőzte a kalapácsot” elnevezésű, a beat-rock mozgalmat jelképező emlékmű Hérics Nándor festő-, grafikus- és szobrászművész alkotása.

Az emlékmű alapmotívuma Bíró Mihály kalapácsos munkását ábrázoló, Népszava-plakátfigurája. A kalapáccsal lesújtani készülő munkás és a rockkoncert extázisában a gitárját földhöz csapó zenész összekapcsolása fejezi ki a kommunista időben létrejött magyar rockzenét – mondta az avatáson Tarlós István.

A főpolgármester kitért rá: a magyarországi beatzene angolszász alapokra épült, emellett az 1960-as évektől a szabad világ zenéjének hallgatása közben mindenki kimondatlanul is azt érezte, az 1956-os forradalom zajlik tovább, annak leverésével ugyanis nem tört meg a nemzet szabadság iránti vágya. A szobor ennek a kornak állít emléket – tette hozzá.

Volt egy mozgalom, amely észrevétlenül és kódoltan eljutott a fiatalsághoz, és ébren tartotta a szabadságvágy eszméjét a legnehezebb kádári időkben is – fogalmazott a főpolgármester. Megjegyezte, hogy a mai fiataloknak ez a korszak már nem ugyanazt jelenti, mint az ő korosztályának, de erősen meghatározta több évtized szellemiségét és beállítottságát, jelentősen befolyásolva az értékrendek kialakulását. A szobor üzenetértéke rendkívül fontos az utókornak, egy olyan korszakot jelképez, amelyet elfelejteni nem lehet és nem is szabad – hangsúlyozta.

A rozsdásított vasból készült műalkotás világító neon elemekkel van keverve, a rozsdás vas egyszerre idézi a „vas és acél országa” téveszményt, valamint a gyárépületek tetején berozsdásodott vörös csillagokat. Jellegzetessége, hogy néhány másodpercig a kalapács neoncsöve vörösen világít, majd kialszik, és helyette a gitár látható, kék neonfényben.

Tarlós István kitért rá: a főváros fontosnak tartja, hogy a Rockmúzeum a jövőben is működjön és fejlődjön, ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak az alapító ötletgazdával, B. Tóth Lászlóval.

A februárban megnyitott múzeumnak az első négy hónapban csaknem ötezer látogatója volt, a létesítmény szeptembertől egész héten nyitva tart, és további programokkal, workshopokkal, mesterkurzusokkal várja a látogatókat. ​​​​​​​​​

Hírek

RSS megtekintés