53 ezer fővárosi lakásba nem engedték be a kéményseprőket

Bár az idén eddig ellenőrzött budapesti lakások 10%-ába nem tudtak bejutni a kéményseprők, a zárt lakások száma így is jóval alacsonyabb, mint az elmúlt években, amikor minden ötödik lakás kéményeit nem tudták megvizsgálni. A katasztrófavédők és a kéményseprők ismételten felhívták a lakosság figyelmét, hogy az éves kéményellenőrzés elengedhetetlen a mérgezések kockázatának minimalizálásához.

A kötelező kéményellenőrzéseket a jogszabályokba foglaltak szerint előre ütemezett módon, sormunka jelleggel végzi a közszolgáltató. 2013. január és szeptember között 53.000 lakásba nem engedték be a kéményseprőket az ellenőrzés idején. Mindez azt jelenti, hogy a vizsgálatokat a lakások 10%-ában nem tudta elvégezni a közszolgáltató a két meghirdetett alkalommal, illetve azt 30 napon belül pótlólag sem vette igénybe az ingatlan tulajdonosa vagy használója. Ezen ingatlanokat a kéményseprőknek át kell jelenteniük a hatóságnak, azaz az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak.

Az év első kilenc hónapjában ellenőrzött közel 600.000 fővárosi címen végeztek ellenőrzést a kéményseprők. Az ellenőrzések során 1.900 címen találtak életveszélyes kéményt. Ezen, az égéstermék tartós visszaáramlását mutató, vagy tömörtelen, illetve állagromlott, vagy a tűzbiztonsági előírásoknak nem megfelelő, vagy nem tisztítható kémények használata közvetlen életveszélyt jelent mind azok használóira, mind annak környezetében élőkre. Az életveszélyes kémények használatát a katasztrófavédelem megtiltja a hiba kéményseprő-ipari nyilatkozattal igazolt elhárításáig.

Fűtési időszakban a szén-monoxid mérgezések kockázatának minimalizálása érdekében biztosítani kell az ingatlan megfelelő levegő-utánpótlását. Különösen fontos ez a fokozott záródású, jól hőszigetelő nyílászáróval rendelkező lakások esetében. Komoly veszélyforrásnak számít emellett, ha a lakás levegőjét elszívó berendezések (pl. konyhai szagelszívó, nagy teljesítményű ventllátor stb.) egy időben működnek a nyílt égésterű tüzelőberendezéssel. Az ilyen helyzetekből fakadó balesetek elkerülése érdekében biztosítani kell, hogy ezek az eszközök ne tudjanak egyszerre működni.

A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. a fűtési szezonnal egyidőben elindította online ügyféltájékoztatási szolgáltatását. Ingyenes regisztrációt követően az ügyfelek lekérdezhetik a címükre az adott évben meghirdetett kéményellenőrzések első tervezett időpontját. A szolgáltatás hamarosan ingyenes SMS- és e-mail értesítéssel egészül ki, így a FŐKÉTÜSZ elektronikus üzenetben is értesíti a szolgáltatást igénybevevő ügyfeleket az ellenőrzés időpontjáról. A szolgáltatás jelentősen megkönnyíti a közszolgáltató által megadott időpontokhoz való alkalmazkodást.
 
FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari KFT.
BVK HOLDING tagja

Kéménytűz, füst és szén-monoxid-mérgezés - mindez megelőzhető

Budapesten október 14-ig több mint százharmincnégy szén-monoxid mérgezéses esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Hatvanan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Csak szeptember végétől október közepéig tizenkét esethez kellett vonulniuk az igazgatóság tűzoltóinak. Ebben az időszakban tizenkét ember - köztük négy gyermek - került kórházba CO mérgezéssel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál rendelkezésre álló adatok szerint idén három felnőtt és egy gyermek vesztette életét CO mérgezésben. Tapasztalataink szerint sok helyen már felszereltek CO érzékelőket; közel harminc esetben mentették meg a lakásban tartózkodók életét ezek a riasztó eszközök.
 
A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt.

A tragédiák és balesetek azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetőek!

A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát – ezzel máris fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében.
 
A balesetek megelőzése érdekében különös gondot kell fordítani a kémények karbantartására is, hiszen a tragédiák gyakori okai a nem megfelelően működő kémények. Budapest területén 2013. év szeptemberéig közel 53.000 lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő, annak érdekében, hogy az égéstermék-elvezető időszakos felülvizsgálatát, ellenőrzését elvégezhesse. Ezeknek az ingatlanoknak tulajdonosával, használójával szemben szükség esetén a tűzvédelmi hatóság eljárást kezdeményez.
 
A kéményseprő-ipari közszolgáltató vizsgálatai során 1900 ingatlan égéstermék-elvezetőjével kapcsolatban állapítottak meg a kéményseprők közvetlen élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetést, ezekben az esetekben értesítették a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot, amely haladéktalanul megtiltotta az égéstermék-elvezető további használatát a hiányosság megszüntetéséig, illetve annak a hatóság felé történő igazolásáig.
 
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy az ügyfélpanaszokat az FKI csak akkor tudja kivizsgálni, ha azzal az ügyfél előzetesen, dokumentálható módon a FŐKÉTÜSZ-höz, vagy annak tulajdonosához korábban bejelentéssel fordult.
 
Az ellenőrzést szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőző nyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, és szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell.
 
Tudnivaló, hogy a szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő, ugyanis a színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt az ember nem érzi, de egy pár ezer forintos beruházással biztonságossá teheti lakását. Igazgatóságunk nyomatékosan ajánlja ezen riasztó berendezések felszerelését, hiszen ezek a készülékek azonnal jelzik a szén-monoxid-koncentráció emelkedését. A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember alszik. A CO riasztó készülékek azonban olyan hangos jelzést adnak, hogy az álmából is felriasztja az embert. A szén-monoxid érzékelők közül olyan típusút kell választani, amely az EN 50 291 vizsgálati szabványnak megfelelő.
 
Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid mérgezésre lehet gyanakodni. A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek.
 
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy gázüzemű vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. Fontos, hogy a szellőzőnyílásokat szakember szerelje be. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes végeztetni. Ez különösen fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik. Ugyanis a konyhai elszívó képes a  kéményből az égésterméket „visszaszívni” a lakótérbe. Ha azonban szabadok a szellőző nyílások, ez a depresszió nem következhet be.

Legfontosabb tanácsok

• Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, vizsgáltassa felül!
• Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt!
• Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
• Rendszeresen szellőztesse a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!
 
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 
 

Kéményseprők

Hírek

RSS megtekintés