Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének és Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármesterének közös nyilatkozata

Megkönnyebbülhetünk: a magyar és lengyel kormányok az utolsó pillanatban visszatáncoltak a szakadék széléről. Harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben.

Bár Orbán és Morawieczki miniszterelnökök megpróbálták megakadályozni, a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt. Bízunk benne, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik, és a jogállami mechnanizmus minél hamarabb alkalmazható annak érdekében, hogy meggátolják országainkban az EU-s támogatások rendszerszintű ellopását, és a bírói függetlenség elleni támadásokat.

Legfontosabb feladatunk most az, hogy felvegyük a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az Európai Unió támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU forrásokhoz való hozzáféréssel.

A járvány és a válság leginkább a városokban jelentkezik romboló hatással, ezért a válság elleni elleni harcot is a városainkban kell megvívnunk. Felszólítjuk ezért az Európai Uniót, biztosítsa azoknak a szabályoknak a betartását, amiért a városok sikeresen küzdöttek, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai  helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe."

 

Karácsony  Gergely                      Rafał Trzaskowski

Budapest  főpolgármestere          Varsó főpolgármestere

  

Hírek

RSS megtekintés