Budapest is aláírta az Európai Körforgásos Városok Nyilatkozatát

Európai városok, köztük Budapest, Koppenhága, Helsinki, Ljubljana, Oslo, Prága és Tirana aláírták az Európai Körforgásos Városok Nyilatkozatát, vállalva, hogy elköteleződnek a körforgásos gazdaságba való átmenet bevezetése és az új termelési és fogyasztási modellek megvalósítása mellett, ezen felül megváltoztatják és leválasztják a gazdasági növekedést az erőforrás-felhasználásról, miközben javítják az emberi jólétet és csökkentik a kibocsátásokat. A nyilatkozatot a Fenntartható Városokról szóló 9. Európai Konferencián, a helyi fenntartható fejlődés kiemelt európai konferenciáján indították el.

Az európai városok közül Tirana (Albánia); Gent, Leuven és Mechelen (Belgium); Prága, Csehország); Koppenhága, Høje-Taastrup és Roskilde (dán); Helsinki, Lappeenranta, Tampere és Turku (Finnország); Grenoble (Franciaország); Freiburg im Breisgau (Németország); Budapest, Magyarország); Firenze és Prato (Olaszország); Wiltz (Luxemburg); Bergen és Oslo (Norvégia); Ljubljana és Maribor (Svenia); Sevilla (Spanyolország) és Eskilstuna, Malmö és Umeå (Svédország) összefogtak a körforgásos gazdaságra való áttérés támogatása és megvalósítása érdekében, és aláírták az Európai Körforgásos Városok Nyilatkozatát. A nyilatkozatot a Fenntartható városok 9. Európai Konferenciáján - Mannheim2020 indították el a Körforgásos gazdaság a városokban szakpolitikai panelen.

A nagyvárosok, köztük (Budapest, Koppenhága, Helsinki, Ljubljana, Oslo, Prága és Tirana) aláírták az európai körforgásos városok nyilatkozatát, felismerve annak szükségességét, hogy fel kell gyorsítani a lineárisról a körforgásos gazdaságra való áttérést Európában. A nyilatkozatot aláíró városok és régiók elkötelezettek amellett, hogy nagykövetként lépjenek fel és támogassák azt a körforgásos gazdaságot, amely erőforrás-hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és nagyobb társadalmi felelősségvállaláshoz vezet, amelyben az erőforrás és a fogyasztás elválik a gazdasági növekedéstől.

A városok és régiók az innováció és a társadalmi-gazdasági átalakulás bölcsői, hatalmas potenciállal rendelkeznek a körforgásos gazdaságra való áttéréshez. A helyi és regionális önkormányzatok számos kulcsfontosságú ágazatot irányítanak a városi területeken, mint például a mobilitást és a hulladékgazdálkodást, és végső soron felelősek a földhasználat és a várostervezés ellenőrzéséért. Ezért ideális helyzetben vannak ahhoz, hogy előmozdítsák a körforgásos gazdaságot és fenntarthatóbb, rugalmasabb jövőképet mutassanak. Az Európai Körforgásos Városok Nyilatkozata közös jövőképet nyújt egy körforgásos gazdaságon alapuló városról, amely segít abban, hogy a városok együttműködjenek a körforgásos gazdaság felé vezető úton.

A nyilatkozatot Anni Sinnemäki Helsinki városi környezetvédelemért felelős alpolgármestere indította útjára a 9. Európai Fenntartható Városok Konferenciáján - Mannheim2020, az aláírók Európa szerte felkérik a városokat és régiókat, hogy csatlakozzanak hozzájuk és írják alá ők is a nyilatkozatot.

"Helsinki kész és hajlandó előmozdítani a körforgásos gazdaságot. Nyilatkozatunk olyan fontos területeket tartalmaz a városok számára, mint például az építési munkák. Az együttműködés elengedhetetlen része az átmenet bevezetésének: Helsinki készen áll arra, hogy tanuljon más városoktól és megossza saját tapasztalatait is", - mondta Sinnemäki alpolgármester.

A nyilatkozatot olyan európai szervezetek széles csoportja dolgozta ki, amelyek elkötelezettek a körforgásos gazdaságra való áttérés helyi szintű elősegítése mellett, ideértve az ICLEI - Helyi önkormányzatok a fenntarthatóságért, a Circular Flanders, a CSCP, az ECERA, az Európai Beruházási Bank (EIB), Ellen McArthur Alapítvány, Eurocities, LWARB, ENSZ Környezetvédelmi Program és WCYCLE Intézet.

„A helyi és regionális önkormányzatok kulcsszerepet játszanak a körforgásos gazdaságra való áttérésben, így részvételük és elkötelezettségük döntő szerephez jut. Ez a nyilatkozat egy olyan időpontban érkezik, amikor irányításra és konkrét intézkedésekre van szükség, és az aláíró városok meghívják társaikat, hogy csatlakozzanak hozzájuk ebben a törekvésben.” emeli ki Mark Hidson, az ICLEI Fenntartható Közbeszerzési Központjának globális igazgatója.

A Nyilatkozat szélesebb körű európai erőfeszítéseket tükröz gazdaságunk és társadalmunk szervezésének újragondolására. A közelmúltban bevezetett „European Green Deal” (Európai Zöld Megállapodás) bemutatja az Európai Unió ambiciózus terveit, hogy „2050-ig az első éghajlat-semleges kontinens legyen”, igazságos és virágzó társadalommá válhasson, ahol a gazdasági növekedés elválik az erőforrások felhasználásától és a környezeti károkozástól. Egy ilyen átalakulás egyúttal kihívás és lehetőség is Európa városai számára. Mivel az európaiak 75%-a most városi területeken él, a városok a természeti erőforrások felhasználásának 75%-át, a globális hulladéktermelés 50%-át és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 60-80%-át adják.

A Nyilatkozat számos előnyt kínál azoknak a városoknak és régióknak, amelyek hajlandók vállalni ezt az iránymutatást. Az aláíróknak lehetőségük lesz együttműködni a velük társultakkal, és részeseivé válhatnak egy erős, egységes városcsoportnak, amely elősegíti a körforgásos gazdaság hosszú távú politikai, társadalmi, környezeti és pénzügyi előnyeinek tudatosítását, ezzel hozzájárulva egy egységes politikai keretrendszer kialakításához.

Az Európai Körforgásos Városok Nyilatkozatát egy „háttér dokumentum” kíséri, amely részletesebben bemutatja a jövőképet és segíti annak megértését, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés milyen lesz helyi szinten, és mely ösztönzőket használhatnak a helyi önkormányzatok ennek megvalósításához. Továbbá felsorolja azokat a hasznos forrásokat, amelyek segíthetik a helyi önkormányzatokat ebben a folyamatban.

További információ a következő weboldalon található: https://circularcitiesdeclaration.eu/

Hírek

RSS megtekintés