Újévi fogadást adott a nagyköveteknek a főpolgármester a Városházán

Újévi fogadást adott Tarlós István főpolgármester a Budapestre akkreditált nagyköveteknek a Főpolgármesteri Hivatalban csütörtök este. Az eseményen mintegy 60 ország képviseltette magát.

Magyarország idén két választás elé néz; májusban uniós választásokra kerül sor, októberben pedig az önkormányzati választásra, ami Budapestet is érinti. A magam részéről némi rábeszélés után vállaltam el, hogy ismét elindulok az októberi választáson; mindent meg fogok tenni, hogy ez a választás ne legyen sikertelen a jelenlegi kurzus számára. Ahogy eddig is, megpróbálom a saját elképzeléseimet a lehetőségek keretei között érvényesíteni – mondta beszédében Tarlós István főpolgármester. Hozzátette, hogy közel 30 éve vesz részt a budapesti várospolitikában.

A migrációt „a legdivatosabb és egyben legnyomasztóbb problémának” nevezte, hozzátéve, hogy valójában nem migrációról van szó, hanem az „európai népesség-összetételi probléma nagyon nehéz kezeléséről”. „Kompetenciaproblémákat látok, amiket nem tudok értelmezni. Azt nem értem, hogy lehet az, hogy a világ másik végéről felbukkannak nevek, és egyszer csak azt mondják, nekik elképzelésük van Európáról és Magyarországról. Nem értem a kompetenciájukat, az illetékességüket, és egyszerűen nem értem, hogy ki kérte fel őket erre” – emelte ki.

Hangsúlyozta: Magyarország mindig befogadó nemzet volt, Budapest pedig bármelyik nemzet bármelyik polgárát vendégként, barátként nyitott kapukkal várja, a magyar főváros testvérvárosi és együttműködési megállapodással rendelkező kapcsolatait megkülönböztetés nélkül igyekszik ápolni. Budapest ezen a felfogásán nem is kíván változtatni, „szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát itt, megismerné városunkat, és mindent megteszünk azért, hogy hovatartozástól függetlenül a legnagyobb mértékben gondoskodjunk a biztonságukról” – tette hozzá.

Kitért rá, hogy bizonyos feltételekkel vállalta el az idei főpolgármester-jelöltséget, „nem a politikára szeretném helyezni a hangsúlyt, hanem a városra”, ennek jegyében a miniszterelnökkel kötött egy 15 pontos megállapodást, amelynek az egyik legfontosabb pontja, hogy közös budapesti közfejlesztési tanácsot alakítottak. Mint mondta, műszaki emberként fontosnak tartja a fejlesztéseket, valamint a város működési biztonságát. Egy városnak egészséges és észszerű módon fejlődnie kell, ez azt jelenti, hogy a Budapesten megvalósuló és tervezett projekteket megfelelő műszaki, pénzügyi és jogi előkészítésnek kell megelőznie - tette hozzá. Közölte, hogy a tanács paritásos alapon áll össze, a kormány és a főváros is 5-5 tagot delegált a testületbe. „Ragaszkodom ahhoz, hogy Budapest városvezetésének és választott köztestületének meghatározó szerepe legyen a város jövőjében, a miniszterelnök pedig ebben partnernek mutatkozik” – hangsúlyozta.

A most elinduló fontosabb beruházások között említette a metróprojektek befejezését, a Lánchíd felújítását, két új Duna-híd megépítését, a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út megújítását és bővítését, a belváros autómentesítésének előkészítését, a kerékpáros fejlesztéseket, valamint a Városháza tömbjének megújítását. Nehéz kérdésnek nevezte a hajléktalanügy kezelését, amelynek Budapesten van egy szociális, ellátási vonulata, ez tartozik a fővároshoz, és van egy „elkerülhetetlen” rendészeti vonulata is, amely pedig a Belügyminisztériumhoz tartozik. „Ketten együtt próbáljuk kezelni ezt a nagyon nehéz problémát”, amelyet teljes mértékben soha nem lehet felszámolni – mutatott rá.

Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja a közterek állapotának és a város biztonságának további javítását. Budapest Európa egyik legbiztonságosabb városa – hangsúlyozta. Kitért rá, hogy a kormánnyal közösen jelentősen fejleszteni kell a turizmust. Az elmúlt nyolc évben Budapest a külföldi protokoll-listákon az élhető városok sorában egyre előrébb kerül, ezzel kapcsolatban a főpolgármester a nagyköveteknek azt javasolta: bátran bíztassák állampolgáraikat, hogy jöjjenek Budapestre.

Tarlós István külön köszöntötte az eseményen Székelyudvarhely, Beregszász, Lendva, Szabadka és Kassa képviselőit, „határon túlról érkezett polgármester barátainkat”.

Hírek

RSS megtekintés