Orbán Viktor felkérte Tarlós Istvánt, hogy induljon el újra a főpolgármesteri posztért

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felkérte Tarlós Istvánt, hogy a 2019-es önkormányzati választáson induljon el a főpolgármesteri tisztségért – jelentette be a kormányfő szerdán, miután a Városházán tárgyalt a főpolgármesterrel.

Orbán Viktor a Tarlós Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány számára magyar szempontból fontosabb város nem létezik, mint Budapest, amely a budapestiek otthona, de egyben a nemzet fővárosa is. A mostani megbeszélésen egy 60 tételből álló listát mutatott be, mint annak bizonyítékát, hogy a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett. A megvalósult beruházások közül megemlítette például a városligeti műjégpálya és a Nemzeti Lovarda rekonstrukcióját, a Budai Vigadó, a Dagály, a Zeneakadémia és a Gül Baba türbéje felújítását, valamint a Korányi-projektet. A folyamatban lévő ügyek közül kiemelte a budai Várnegyed, továbbá a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni úti zsidó temető felújítását, az Operaház megújítását, és a tervek szerint megépítendő új atlétikai stadiont. A megvalósult beruházások összértéke mintegy 288 milliárd forint, a folyamatban lévő fejlesztéseké több mint 600 milliárd forint, amelyben nincsenek benne a közlekedési beruházások, utóbbiak 700 milliárd forintot meghaladó tételt tesznek ki.  Azt is megjegyezte, hogy a kormány több mint 217 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárosi önkormányzattól.

„Mindannyiunknak az az érdeke, hogy Budapest visszanyerje régi fényét, Magyarország csak akkor lehet komoly ország, ha a fővárosa is komoly dolgokra vállalkozik” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Budapest a Kárpát-medence természetes kulturális és gazdasági központja is. A kormányfő azt mondta, a kormány azt szeretné, ha Budapestnek nemcsak nemzeti, hanem közép-európai kisugárzása is lenne. Hangsúlyozta, hogy Budapestből „közép-európai erőközpontot” szeretnének építeni, a célok eléréséhez pedig nélkülözhetetlen „egy erős, magabiztos és közkedvelt főpolgármester”. A kormány mellett a fideszes kerületi polgármesterek is így gondolják, ezért Orbán Viktor – mint mondta – ma felkérte Tarlós Istvánt, hogy induljon el ismét a következő önkormányzati választáson a főpolgármesteri tisztségért. A miniszterelnök kitért rá, hogy Tarlós Istvánnak szigorú megkötései voltak, ezek közül a legfontosabb a Budapesti Közfejlesztési Tanács létrehozása, amiről mai ülésén dönt a kormány. A kormányfő hozzátette, hogy a tanácsot a főpolgármesterrel közösen, társelnökségben fogják vezetni, és közösen fogják építeni, fejleszteni Budapestet, ebből a szempontból pedig nem 4-5 éves ciklusban gondolkodnak, hanem hosszabb távra, 2030-ig tekintenek.  Tudatta egyúttal, hogy a 3-as metró felújításához szükséges több tízmilliárd forintos összegről is meg tudtak állapodni.

Tarlós István a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy az újraindulása kapcsán hónapok óta tartanak a találgatások, mint fogalmazott, nincs értelme vitába szállni „ellenzéki vágyakat erősíteni hivatott teóriákkal”. Hangsúlyozta: nem követelt semmit, de jelentős megkötöttségeket (és nem feltételeket) fogalmazott meg a folytatáshoz. „Egyáltalán nem volt ebben semmi zsarolási szándék, egyszerűen tudtam, hogy bizonyos dolgok hiányában képtelen lettem volna folytatni. Az életkorom nem az egyetlen tényező volt, ami ebben szerepet játszott. Egyébként az ellenzéki szimpatizánsoknak szeretném megjegyezni, ha az általuk ajnározott 88 éves Soros György dédelgethet kéretlen nemzetközi terveket, akkor 70 évesen miért ne lehetnének valakinek progresszív tervei egy várossal a saját hazájában?” – fogalmazott. Hozzátette: e megkötöttségekkel várakozásai ellenére nyitott kapukat döngetett. Ráadásul mivel a kormány és a miniszterelnök értékrendjének alapelveivel (az illegális migráció kezelése, nemzetállamiság és nemzetállamok szövetsége, ahogy az EU jogelődjének alapító atyái egykor megálmodták, a klasszikus európai kultúra, a családmodell, a családpolitika) Tarlós István mélységesen egyetért, a miniszterelnök felkérésére elvállalta a jelölést és a 2019-es választáson való részvételt.

A főpolgármester elmondta, hogy súlyos belső küzdelem után hozta meg a döntést. Emlékeztetett rá, hogy közel 30 éve vezető várospolitikus Budapesten, ebben a pozícióban pedig az ember gyakran nem a saját életét éli. Hangsúlyozta, hogy Budapesten főpolgármesterségének eddigi 8 éve alatt botrány, félrecsúszás nem volt, „tehát nyugodtan elmehettem volna, de más tényezők is közrejátszottak, sok mindent elkezdtünk, részben a kormánnyal együttműködve, nem jó érzés lenne ezeket félbehagyni, nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval” – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a kormánnyal a súrlódások ellenére eddig is volt együttműködésük, amelynek látszanak az eredményei, elég a külföldi felméréseket megnézni. „Sok mindent elvégeztünk, amit korábban mások nem” – tette hozzá. Döntését az is befolyásolta, hogy a kormánnyal és a Fidesz meghatározó személyiségeivel nagyon kedvezően alakultak az együttműködés feltételei.

Én most sok mindent megszereztem és megtartottam a városnak, a miniszterelnök támogatott ebben – jelentette ki a főpolgármester, ide értve a közvetlen főpolgármester-választást, az egykori Közmunkák Tanácsára hasonlító Közfejlesztések Tanácsa megalakulását, a 3-as metró befejezéséhez szükséges források megteremtését, azt, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek továbbra is a fővárosnál maradnak. Mindezeket részletesen a miniszterelnök és a főpolgármester közötti megállapodás tartalmazza, amelyet november 17-én fognak aláírni. Tarlós István alapvető feltételnek nevezte a munka folytatásához a megállapodás következetes betartását, mindenki részéről. „A megállapodás az év minden napján megállapodás” – jegyezte meg, kérdésre válaszolva hozzátéve, hogy a ciklus végigvitelének is az a feltétele, hogy a megállapodást véresen komolyan vegyék.

Budapest általános fejlesztését – a főváros kompetenciáját és illetékességét figyelembe véve – vele következetesen együttműködve kell elősegíteni, ennek tere és fóruma lesz a most megalakuló Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a fővárosnak érdemi beleszólása lesz Budapest jövőjének alakításába – tette hozzá.

Hozzáfűzte: a most tető alá hozott megállapodást kormányrendeletek, határozatok hatályba lépésekor aláírásával garantálja a miniszterelnök. „Én azt tudom garantálni, hogy megvédem, amit most megszereztünk a városnak, és konzekvenssé teszem az együttműködést a kormánnyal minden olyan nagyszabású fejlesztési munkában, amit elkezdtünk, elkezdünk” – nyomatékosította. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a kampányról még korai szót ejteni, „de csak olyan dolgokról fogok beszélni, amik teljesíthetők, garantáltan megvalósíthatók, nem fogok ingyenes közlekedést, a Duna alatt hosszában építendő alagutat ígérni”. A Demszky Gábor esetleges indulásáról szóló sajtóhíreket nem kommentálta, de a volt főpolgármesterrel kapcsolatban annyit mondott: „mindenki látja, mi a helyzet ma, de ezt az embert ötször megválasztották ebben a városban, ezt nem szabadna csinálni vele”.

Tarlós István újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa paritásos alapon áll majd össze, a miniszterelnök az elnök, a főpolgármester a társelnök, Fürjes Balázs budapesti és agglomerációs kiemelt fejlesztésekért felelős államtitkár az ügyvezető alelnök lesz, tagja lesz a kormány részéről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, az innovációs és technológiai miniszter, valamint az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter. A főváros részéről tagja lesz a tanácsnak a főpolgármester által jelölt főpolgármester-helyettes, valamint a szintén által jelölt két, a Fővárosi Közgyűlésben ülő kerületi polgármester (a főpolgármester elképzelhetőnek nevezte, hogy ez utóbbi egyik tag ellenzéki legyen). Hozzátette: a tanács kompetenciájába utalják a budapesti állami és fővárosi nagyprojekteket és a hosszú távú fejlesztési terveket, utóbbiakat érintően a főpolgármesternek vétójoga lesz. Az M3-as metró felújítása is a tanács elé fog kerülni, csakúgy, mint a főpolgármester elképzelése szerint a BKV járműcseréje. Emellett a főpolgármester állandó jelleggel részt fog venni azokon a kormányüléseken, ahol Budapestről tárgyal a kabinet.

 

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató

 

Hírek

RSS megtekintés