Megkezdődött a budapesti hőgyűrű kiépítése

A budapesti távhőszolgáltatás legnagyobb adóssága, hogy a belső, sűrűn lakott városrészekre nem terjed ki a szolgáltatás. A FŐTÁV Zrt. éppen ezért az Erzsébet hídon viszi át a távfűtést Budáról Pestre, egy különleges eljárással pedig egy közel 300 méteres és több mint 2 méter átmérőjű járható közműalagút is épül a Kossuth Lajos utca alatt. A FŐTÁV Zrt. elindította a fővárosi hőgyűrű kiépítését, és megkezdődtek a munkálatok, amelynek eredményeképpen a jövőben zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak a fővárosi kerületekben, így a Belvárosban élők is.

Ennek részeként Budapest több pontján is távhővezeték-építés és -bővítés zajlik. Az egyik ilyen helyszín a pesti belváros, ahova a FŐTÁV Zrt. Dél-Budáról az Erzsébet hídon átvezetve teremti meg a távfűtés lehetőségét, először az V. kerület, majd a szomszédos városrészek számára is.

A kivitelezési munkálatok Budán és Pesten, több helyszínen egyszerre kezdődtek.

Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetjük végig.

A kivitelezési munkálatok idején többször előfordulhat majd kisebb-nagyobb forgalomkorlátozás a munkák ütemétől függően, de a munkálatok időzítésében minden esetben törekszünk arra, hogy minimum 2x2 sávon biztosítsuk a haladást az Erzsébet hídon. A jelentősebb forgalomkorlátozással járó munkákat úgy ütemezzük, hogy az évközi iskolai szünetek idejére essenek.

A beruházás során a budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és a Döbrentei tér környékén várhatóak majd forgalmi változások, terelések. A pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján és a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében kell számítani szakaszosan ideiglenes közlekedési korlátozásokra.

A budapesti hőgyűrűprogram lényege a főváros hőszigeteinek az összekötése, a belső városrészek, az V., a VI., a VII., a VIII. kerület közintézményeinek, irodaházainak, majd társasházainak rákapcsolása a kialakított egységes hálózatra, amelybe 2030-ig a most még fejlesztés előtt álló rozsdaövezeteket is bevonják.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, illetve a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna épül, amelyeket egy különleges eljárással készített földalatti közműalagút köt majd össze, így ezen a hosszú szakaszon, a Kossuth Lajos utca belső szakaszán nem kell útburkolatot bontani és forgalmi korlátozást bevezetni. Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés – helyreállítással együtt – jövő év májusában befejeződik.

A távhő kényelmes, biztonságos és környezetbarát. A Kéménymentes belváros – szmogmentes Budapest elnevezésű programmal a FŐTÁV Zrt. célja, hogy Budapest is felzárkózzon az európai életminőségi rangsorokat vezető városokhoz (pl.: Bécs) a távfűtés terén. A távhő nem csupán korszerű szolgáltatás, de egyben energiahatékony, környezetbarát, csökkenti a városok zaj-és porterhelését is. Ahhoz pedig, hogy előbbre léphessünk, Budapesten is jóval korszerűbb és egységes távfűtési rendszert kell kialakítani.

A budapesti hőgyűrűprogramnak éppen ez a lényege: a főváros hőszigeteinek az összekötése, a belső városrészek, az V., a VI., a VII., a VIII. kerület közintézményeinek, irodaházainak, majd társasházainak rákapcsolása a kialakított egységes hálózatra, amelybe 2030-ig a most még fejlesztés előtt álló rozsdaövezeteket is bevonják. Ennek megvalósításával Budapesten is eltűnhetnének a szmogriadók.

AFŐTÁV Zrt. számításai szerint csak Budapesten 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna CO2 kibocsátás csökkenését eredményezné. Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb szennyező anyag kerülne a légkörbe.

A mostani belvárosi fejlesztés több mint 4 milliárd forintba kerül, amit a FŐTÁV Zrt. részben saját forrásból finanszíroz, másrészt sikeresen használ fel ezen programhoz és egyéb vezetéképítései kapcsán mintegy tízmilliárd forintos uniós támogatást (KEHOP) az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az energiahatékonyság növelésére, továbbá a megújuló energiaforrások felhasználására.

A távfűtés egyre növekvő népszerűségét mutatja az is, hogy olyan nagy létesítmények is csatlakoztak a hálózathoz, mint a Duna Aréna vagy a Telekom székház, de csatlakozási szándékát jelezte az épülő állatkerti biodóm is. Ezen felül több, a hőtermelő portfólió zöldítését megcélzó fejlesztés van tervben: a társaság középtávú stratégiája szerint előbb a III. kerületben majd Kőbányán épülnek biomassza fűtőművek. A moduláris hőközpontgyártással, a biztonságos üzemelés erősítésével, valamint a távfelügyeleti rendszer két éven belüli teljes körű bevezetésével pedig még vonzóbbá és ügyfélközpontúbbá válik a távhőszolgáltatás.

Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően Budapesten egyre több intézmény, irodaház és lakóépület kapcsolódhat majd a távfűtés rendszerére. A megvalósítás hozzájárul egy élhetőbb, egészségesebb levegőjű fővároshoz. A fejlesztések nem titkolt célja, hogy az élhetőbb világvárosok versenyében beérjük vagy esetleg meg is előzzük a szomszédos Bécset.

FŐTÁV Zrt.

Hírek

RSS megtekintés