Hőségriadó Budapesten

A rendkívüli hőség miatt 2018. július 29. (vasárnap) déltől országosan életbe léptették a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra – így Budapestre is – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja. Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség. Tarlós István főpolgármester utasítására a Főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén.

​A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a hőségriadó ideje alatt 2x12 órás műszakban, mintegy 20 mosó célgéppel végzi a budapesti utak locsolását.
Nappal a lakótelepek, a sűrűn lakott városrészek útjait, az éjszakai műszakban a főútvonalakat locsolják. A sínek hűtését csak a BKV megrendelésére végzik az adott vonalakon és időszakban.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. által üzemeltetett strandok - Palatinus, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői - a hőségriadó ideje alatt 1 órával hosszabban tartanak nyitva. A hangosbemondóban folyamatosan felhívják a kedves vendégek figyelmét, hogy a tűző nap elől vonuljanak az árnyékos területekre, folyamatosan ügyeljenek a folyadék utánpótlásra. A holnapi naptól ezért vízautomatákat helyeznek ki, ahol téritésmentesen biztosítják a Csillaghegyi ásványvíz fogyasztását.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. nem csupán zöldterületek fenntartásával és megóvásával foglalkozik, hanem az épített környezeti elemként definiált ivó-, dísz- és szökőkút üzemeltetéséért is felel. Április közepétől-október végéig működtetik a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, díszkutakat, csobogókat, ivókutakat.

A FŐKERT a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.

A Táraság kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

A hőség idejére vonatkozó hasznos információkat olvashat a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg 

A Fővárosi Vízművek Zrt. a rendkívüli hőségre való tekintettel hétfőn vízosztással enyhíti a hőség hatásait, a már megszokott módon és helyszínen, a Deák téren várja vízosztó ponttal a fővárosiakat és a Fővárosba látogatókat, a déli óráktól zacskós vizet kínálnak a Deák téren.

A Társaság üzembe helyezi a rendkívüli helyzetekben már számos alkalommal jól vizsgázott vízcsomagoló berendezését, hogy hétfőn a déli óráktól hűtött tasakos vízzel javítsa a hőség ellenére a városban közlekedők komfortérzetét.  A meleg enyhüléséig ezt követően naponta 10 és 18 óra között várják az enyhülésre vágyókat a Társaság munkatársai.    

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató

Hírek

RSS megtekintés