Fővárosi támogatással újult meg a Gellért-hegyi kereszt díszvilágítása

A Gellért-hegyi Sziklatemplom feletti kereszt megújult díszkivilágításban az átadóünnepség napján, 2018. október 8-án

Hétfő este átadták a Gellért-hegyi Pálos Sziklatemplom feletti kereszt új, korszerű díszvilágítását, amely a Fővárosi Önkormányzat támogatásával készült el. Az átadásra a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemplom búcsúja alkalmából került sor, az eseményen részt vett Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

Az átadáson Szalay-Bobrovniczky Alexandra úgy fogalmazott: Budapest és a magyar nemzet hányatott sorsának és időszakának szimbóluma is lehet a Gellért-hegy déli oldala. Emlékeztetett rá, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, a pálosokat 1950-ben – a többi rendhez hasonlóan – feloszlatták, az Államvédelmi Hatóság betört a Sziklatemplomba, amelynek bejáratát két méter vastag betonfallal zárták le. A falat 1989-ben bontották el, akkor juthatott csak ismét természetes fény a templom bejáratához, amely „az állhatatosságnak és a jövőbe vetett bizalomnak köszönhetően újra Budapest egyik lelki központja lett" – emelte ki.

Kitért rá, hogy 1938 után ismét Budapest lesz 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus házigazdája, az erre való felkészülés jegyében támogatta a Főváros a Sziklatemplom feletti díszkivilágítás kiépítését. A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a templom feletti keresztet 1949-ben elbontották, újbóli felállítására 2002-ben kerülhetett sor. „Bízom benne, hogy ez a kereszt immáron éjszakai díszkivilágításában is méltón hirdeti majd az itt élők hitét, áldozatvállalását és a mindenkori újrakezdés reményét" – tette hozzá.

Főpolgármesteri Hivatal

Kommunikációs Igazgatóság

Hírek

RSS megtekintés