Fővárosi Közgyűlés: többlettámogatás a pünkösdfürdői védműre

Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés a Városháza dísztermében 2018. augusztus 29-én

Rendkívüli ülést tartott 2018. augusztus 29-án a Fővárosi Közgyűlés. Az ülés kezdetén esküt tett a testület új tagja, dr. Sára Botond, akit a 2018. július 8-i VIII. kerületi időközi polgármester-választáson választottak meg Józsefváros polgármesterének.

A képviselők egyperces néma felállással adóztak a nemrégiben elhunyt legendás sportriporter, Szepesi György emléke előtt. Szepesi Györgyöt kiemelkedő sportriporteri és újságírói munkájának, aktív közéleti tevékenységének, valamint a hazai sporttörténelemben játszott több évtizedes szerepének elismeréseként 2005-ben választották meg Budapest díszpolgárának.

 

A közgyűlés a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének részeként a pünkösdfürdői védmű megvalósítására további 1 milliárd forintot biztosít többletfedezetként – erről 20 igen, három nem szavazattal, négy tartózkodás mellett döntöttek. A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint a kiviteli tervezéshez szükséges feltárások során azzal szembesült a vállalkozó, hogy a meglévő töltéstestben három szakaszon, összesen mintegy 700 méter hosszban, a 2002-es árvizet követően megépített vízzáró fal a tendertervben megadottnál kisebb keresztmetszettel rendelkezik, így a szivárgásgátlásban feltételezett szerepe és a tendertervekben megadott szivárgásszámítások felülvizsgálandóak.

Módosítást igényelt, hogy a Barát-patakra korábban tervezett visszatöltésezés helyett az Országos Vízügyi Főigazgatóság torkolati műtárgyra adott tervezői megbízást. A tervezett műtárgy és a pünkösdfürdői beruházás tendertervein megadott kezdőszelvény között mintegy 100 méteren hiányzik az árvízvédelmi megoldás, amelyet műszakilag a pünkösdfürdői védműbe lehetséges csak integrálni. A módosítások többletköltsége csak a vállalkozói követelés részletes kidolgozását és mérnök általi véleményezését követően határozható meg azzal, hogy a többletköltségek nem haladhatják meg a szerződéses ellenérték 50 százalékát - mutattak rá az elfogadott előterjesztésben.

Jóváhagyta a közgyűlés, hogy a főpolgármesteri keretből összesen mintegy 18 millió forintot fordítsanak nyolc alapítvány támogatására. Döntöttek mintegy egy tucat óbudai és újbudai, eddig névtelen közterület elnevezéséről is.

Hírek

RSS megtekintés