Hőségriadó - A főpolgármester utasítására a Főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hőségriadót rendeltek el a rendkívüli meleg miatt. Tarlós István főpolgármester utasítására a Főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói folyamatosan, 2 x 12 órás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot. A munkagépek nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat akár 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkenthető a lakosság hőérzete, lekötik a port és a polleneket. Az FKF a BKV megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolja a villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében.

A FŐKERT a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek. A FŐKERT kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak. A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre! A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája a fővárosban elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.(http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls).

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok nyitvatartását (Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő) egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható víz automatákat helyeznek ki, valamint a hangosbemondón folyamatosan felhívják a vendégek figyelmét a magas UV-sugárzás veszélyeire és a fokozott folyadékbevitel fontosságára.

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Fővárosi Vízművek és több kerület önkormányzata összefogásának köszönhetően a város több mint 60 pontján már májustól rendelkezésre állnak a tűzcsapokra szerelt ivócsapok, amelyek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon elhelyezett térkép nyújt tájékoztatást. A vízművek a hőségriasztás idején kiemelt hangsúlyt fektet a folyamatos vízszolgáltatás fenntartására, a hőségriasztás idején nem zárja ki a szolgáltatásból a víziközmű-díjtartozással érintett fogyasztókat a Főváros területén, az előre tervezett, vízhiánnyal, víznyomás-csökkenéssel járó munkálatokat felfüggesztik, és kiemelten kezelik az esetleges műszaki meghibásodások javítását. A Fővárosi Vízművek Zrt. a hőségriadó végéig tasakos ivóvízből vészhelyzeti tartalékot tart fenn, elsődlegesen a katasztrófavédelem, valamint önkormányzatok és a közintézmények részére, az általuk szervezett vízosztások kiszolgálására.

Főpolgármesteri Hivatal

Kommunikációs Igazgatóság

Hírek

RSS megtekintés