Tanulmánykötet jelent meg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéről

Tarlós István főpolgármester (j3) az Ezer éve Óbudán című tanulmánykötet bemutatóján

​Ezer éve Óbudán - Tanulmányok az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéből – ez a címe annak a könyvnek, amelyet pénteken mutattak be az Óbudai Péter Pál Közösségi Házban. A kötet bemutatóján beszédet mondott Tarlós István főpolgármester.

Az 1015-ben alapított Óbudai Társaskáplán és az óbudai kereszténység egyidős a magyar kereszténységgel – idézte fel Tarlós István

- A könyvek, írásos emlékek ugyan részben elvesztek, de az épületek és a műemlékek ma is mutatják az elmúlt korokat. Óbuda, Budapest legrégebbi városrésze a korai kereszténység egyik központja volt. Az 1015-ben alapított Óbudai Társaskáplán és az óbudai kereszténység egyidős a magyar kereszténységgel – idézte fel Tarlós István. Kiemelte: a tanulmánykötet pontosan, a történelmi tényeket bemutatva, mégis olvasmányosan tárják az olvasó elé Óbuda és az óbudai egyházközség történetét.

- A kiadvány méltó emléket állít a Zichy-családnak is, amely a török kor után birtokba vette a települést – mondta a főpolgármester. Hozzátette: a Zichyek tevékenységének nyomai ma is láthatók Óbudán, a grófi család mélyen hívő katolikus tagjai állították a Szentlélek téren található Szentháromság-szoborcsoportot, amelyet 2000-ben újított fel az Óbudai Önkormányzat.

- Az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia 2015-ben ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját. A jubileum alkalmából a főplébánia egy éven át tartó ünnepségsorozatot rendezett, amelynek részeként több előadásból álló előadássorozatot tartottak. Ezeknek az előadásoknak az összefoglalója olvasható a kiadványban – mondta Tercsi Zoltán óbudai főplébános.

Kiemelte: az emlékkönyv arra figyelmeztet, hogy "kereszténységünk és magyarságunk nemcsak egyéni boldogulásunkat szolgálja, hanem értékeinket ma is vállaljuk és elhatározásunk, hogy ezt tovább is adjuk".

A több mint száz oldalas kiadvány különlegessége az, hogy korábban tudományos munka még nem dolgozta fel ilyen részletesen Óbuda török kor előtti történetét. A kötetben olvasható tanulmányok történeti sorrendben követik egymást és mutatják be Óbuda katolikus múltját és emlékeit.

Hírek

RSS megtekintés