Fővárosi Közgyűlés: vizsgálóbizottság alakul az Alstom metrókocsik ügyében

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése 2016. május 12-én a Városháza dísztermében

​​​​Ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre a Fővárosi Közgyűlés az Alstom metrókocsik ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok előterjesztését ellenszavazat nélkül támogatta a testület mai, rendkívüli ülésén. A háromtagú bizottság összetételéről – a főpolgármester javaslatára – a Fővárosi Közgyűlés a következő ülésén határozhat.​

​​

Mint az elfogadott előterjesztésében olvasható, az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében. "A napokban nyilvánosságra került információk szerint két részletben összesen több mint 597 ezer euró áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól korábbi vezető baloldali politikus családi cégéhez" - olvasható a javaslatban.

Az Alstom kétes ügyeivel összefüggésben Magyarországon is büntetőeljárás folyik, az Állami Számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy a 4-es metró szerelvényeinek beszerzésével összefüggésben a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot is jelentős vagyoni hátrány érte. Az ügyben jelenleg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hivatali vesztegetés gyanújával – áll az előterjesztésben, amely szerint a fenti tények több súlyos megválaszolandó kérdést vetnek fel, többek között szükséges megvizsgálni az akkori döntéshozási mechanizmusok működését, a szerződéskötések körülményeit és az érintettek felelősségét.

​​

Döntött a közgyűlés a Budapesti Ösztöndíj Program keretében az ösztöndíjak odaítéléséről. A program alapvető célja a közigazgatáson belül hatékony és célirányos utánpótlás kinevelése, valamint az, hogy a nyertesek betekintést nyerjenek a Fővárosi Önkormányzat tevékenységébe, megismerjék a helyi közigazgatás rendszerét és gyakorlati folyamatait. Az idei ösztöndíjasok: Bretus Borbála Blanka, Buzássy László Máté, Dorkó Nikolett, Ertli Balázs, Hentz Zsuzsanna, Hortay Olivér, Huszánk Daniella, Kohut Mariann, Kovács Lelle, Krasz Ádám, Lengyel Nóra, Maletics Alíz, Molnár Nóra, Pálfy Máté, Petró Noémi, Rády Szilveszter Károly, Schneider Mihály Benedek, Tóth Gergely és Tóth Melitta.

Kocsis Máté javaslatára a közgyűlés – 17 igen és 9 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett – a következő rendes ülésre halasztotta a döntést az M3-as metró infrastruktúrájának felújítása miatt szükséges járműpótlás kérdésében. (Tarlós István főpolgármester jelezte, hogy előterjesztőként nem vesz részt a szavazásban.) A tanácsnok azt mondta: a kormány szerdán döntött a magyar buszgyártásról szóló stratégiáról, az ügyben pedig további egyeztetésekre van szükség. Tarlós István közölte: a kérdésben május végén vagy június elején dönthet a Fővárosi Közgyűlés, ez még nem okozza a metrófelújítás csúszását, de ha addigra sem születik meg a döntés, az már veszélyeztetheti a beruházás novemberre tervezett kezdését.

Hírek

RSS megtekintés