Színházigazgatókról, a HÉV-ágazatról, kerékpáros fejlesztésekről döntött a közgyűlés

Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés a Városháza dísztermében 2016. augusztus 31-én

​Csaknem hatvan napirendi pontot tárgyalt meg 2016. augusztus 31-i, rendes ülésén a közgyűlés. Novembertől kiválik a HÉV-ágazat a BKV-ból, megújul a Pók utcai felüljáró, módosult a hajléktalanrendelet. Döntöttek arról, hogy folytathatja munkáját a Madách és az Újszínház vezetője, Szirtes Tamás és Dörner György, a Thália igazgatója Kálomista Gábor lett. A Főváros 18 kerületet érintő kerékpáros fejlesztésekre pályázik, valamint töltőhálózat épülhet az elektromos járműveknek.

Az ülés kezdetén a városatyák egyperces néma felállással adóztak a nemrégiben elhunyt Esterházy Péter  Kossuth-díjas író, Budapest díszpolgára, a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja emlékének.

Egyetértési megállapodás Laosz fővárosával

Egyetértési megállapodást kötött Budapest Laosz fővárosával, Vientiánnal – erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. A laoszi fél kezdeményezésére létrejött megállapodás szerint a felek fejlesztik együttműködésüket, szakértői tudás- és tapasztalatcserét folytatnak a városüzemeltetés és a közműszolgáltatások terén, különös tekintettel a közösségi közlekedés, infrastruktúra, városfejlesztés, szennyvízkezelés, vízellátás és hulladékgazdálkodás fejlesztésére. A felek együttműködnek továbbá a kultúra és a turizmus területén, valamint elősegítik a két főváros közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését.

Az egyetértési megállapodás illeszkedik a magyar kormány stratégiájához: a délkelet-ázsiai régió a magyar külpolitika és gazdasági együttműködés szempontjából Magyarország számára kiemelt térség – olvasható az előterjesztésben.

​Novembertől válik ki a BKV-ból a HÉV-ágazat

Elfogadta a közgyűlés a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétváláshoz kapcsolódó átalakulási tervet az elővárosi közlekedés átalakításának előkészítéseként. A szétválás során a BKV-ból kiválás útján létrejön novembertől a BHÉV Zrt, utóbbi tulajdonába kerülnek a HÉV-ek működéséhez szükséges eszközök és az azokhoz szorosan kapcsolódó vagyontárgyak. A vagyonmegosztási arány: BHÉV 3,1, BKV 96,9 százalék. A kiválás után a BKV saját tőkéje 172,5 milliárd Ft lesz, a BHÉV-é pedig 18,4 milliárd Ft. Az elővárosi közösségi közlekedés finanszírozásának megoldása és egységesen állami kézbe történő visszavétele érdekében a BKV és a HÉV-ágazat szétválasztása az előzetes tervek szerint mintegy 135-145 millió Ft egyszeri ráfordítást igényel – olvasható az előterjesztésben.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a napirend vitájában elmondta: szervezeti, technikai szétválásról van szó, és az a cél, hogy az az utasok számára semmilyen hátránnyal ne járjon. Az elszámolási kérdésekről még folynak a tárgyalások, azok várhatóan november végén lezárulnak - közölte.

Kerékpáros fejlesztésekre pályázik Budapest

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés, hogy Budapest több projekttel induljon a VEKOP fenntartható közlekedésfejlesztési pályázaton. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 8,39 milliárd Ft. A támogatás célja, hogy Budapesten növekedjen a gyalogos, kerékpáros és/vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya, hozzájárulva ezzel az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a napirend vitájában elmondta: 18 kerületet érintő, kerékpárosinfrastruktúra-fejlesztési csomagról van. Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: „ennyit arról – az egyes szubkultúrák által terjesztett – híresztelésről, hogy a Főváros, a városvezetés kerékpárellenes lenne".

Felújítják a Pók utcai felüljárót

Száznegyvenmillió forintból újíthatják fel a III. kerületi, Pók utcai gyalogos felüljárót - döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. A felüljáró biztosítja a Szentendrei út és a Szentendrei HÉV feletti gyalogos közlekedést a Római parti lakótelepen élőknek.

A javaslat szerint a hídszerkezet műszaki állapota jelentősen leromlott, és a híd alatti vasúti és közúti közlekedési forgalom biztonságát veszélyezteti. A hídszerkezetről több esetben is vas-, illetve fémlemezdarabok hullottak. A vasszerkezeti elemek több helyen elkorrodálódtak, lógnak a HÉV felsővezeték-rendszer fölött, a betonrészek pedig megrepedeztek és válnak le, ami veszélyezteti a vezetékeket és a járműveket, valamint a vasútbiztonságot.

A felújítás során megújul a híd teljes szerkezete. Kijavítják a beton- és vasbeton szerkezetet, megtisztítják és korrózióvédelemmel látják el a fémelemeket. A munkálatok elvégzéséhez feszültségmentesítés szükséges, ezért a munkálatok tervezett ütemezése a BKV-val egyeztetett időpontban valósulhat majd meg.

Módosították a hajléktalanrendeletet

Módosította a fővárosi hajléktalanrendeletet a Fővárosi Közgyűlés, mivel a XI. kerületi önkormányzat az eddigieken túl még több olyan közterület kijelölését kérte, ahol tilos a közterületen élni. A kerület szerint az elmúlt két évben olyan közterületi helyszínek alakultak ki, amelyeken rendszeresen életvitelszerűen tartózkodnak a hajléktalanok, és azokat közbiztonsági, településképi vagy kulturális szempontok miatt indokolt a rendelet hatálya alá vonni.

Az eddigiek túl tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás a Bikás park, az Etele út melletti park, a Költők parkja, a Nagyszeben tér, a Nevegy utca - Rétkerülő utca találkozásánál lévő park, a Bartók Béla út Sárbogárdi út és Vasút utca közötti szakasza és ezeknek a határvonalától számított 100 méteres távolságon belüli kerületi tulajdonú közterületen. Továbbá az Alsóhegy utca - Karolina út - Villányi út találkozási pontjától számított 100 méteres körtávolságon belüli kerületi tulajdonú közterületen.

Budapest bemutatkozik az Expo Real szakvásáron 

Budapest bemutatkozik az október 4-6 között Münchenben megrendezendő Expo Real nemzetközi ingatlan- és beruházási szakvásáron - döntött a közgyűlés. A Fővárosi Önkormányzat törekszik arra, hogy Budapest kedvező célterülete legyen a nemzetközi ingatlanfejlesztéseknek, befektetéseknek. E pozíció megteremtése és erősítése, a befektetői kör vonzása alapvető a tervezett városfejlesztési projektek megvalósítása érdekében, különös figyelemmel a 2017-es vizes világbajnoksággal összefüggő fejlesztésekre és a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódó előkészületekre. A nemzetközi kiállításokon való részvétel, a Budapest régió gazdasági adottságainak bemutatása pozitívan segítik a fenti szándékok megvalósítását - olvasható az elfogadott előterjesztésben, amelyet a három főpolgármester-helyettes nyújtott be.

A 120 négyzetméteres kiállítóhely létrehozásának és működtetésének összköltsége 39,6 millió forint. A fővárosi önkormányzat ehhez 12,7 millió forinttal járul hozzá.

Távhő-árkedvezmény állami és önkormányzati intézményeknek

Árkedvezményekkel akarják bevonni a távhőszolgáltatásba a Budapesten működő állami és önkormányzati intézményeket - döntött a Fővárosi Közgyűlés, a döntés révén csökkenhet a levegő szennyezettsége. A főváros területén végzett távhőszolgáltatásról szóló rendelet módosításával lehetővé válik az úgynevezett külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás kedvezményes ármegállapítása. A módosítás szerint az alapdíjkedvezmény mértéke bizonyos feltételek - például a lekötött hőteljesítmény és a szerződéses futamidő figyelembevétele - mellett elérheti a legmagasabb 60-75 százalékot is.

Három színház igazgatójáról döntött a közgyűlés

Az eddigi vezetőknek szavazott bizalmat a Fővárosi Közgyűlés a Madách és az Újszínház esetében: előbbit Szirtes Tamás, utóbbit Dörner György irányíthatja 2021-ig. A Thália vezetője az eddigi menedzser igazgató, Kálomista Gábor lesz 2017 márciustól – erről zárt ülésen döntöttek a városatyák. 

A Madách Színház igazgatói posztjára Szirtes Tamás egyedül pályázott. A Thália Színház vezetői tisztségére kettő, az Újszínházéra pedig tizenkettő pályázat érkezett. Az Újszínház esetében az illetékes bizottság négy pályázót - Bodó Viktort, Dörner Györgyöt, Hargitai Ivánt és Radó Denise-t - terjesztett a közgyűlés elé, amely végül az eddigi vezetőnek szavazott bizalmat.

Új utcanevekről döntött a közgyűlés: Angyalföldön lesz a Moszkva sétány

A XIII. kerületben található Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új, eddig névtelen Duna-parti sétányt Oroszország fővárosáról, Moszkváról nevezik el – erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A IV. kerületben három, újonnan kialakított közterület neveznek el: két sétány esetében határon túli települések neveit - Huszt és Beregszász - örökítik meg, míg a terület tengelyét adó útszakasz a helyi kötődéssel bíró szalézi vértanú szerzetesnek, boldog Sándor Istvánnak állít emléket.

A XXII. kerületben a Hűség utcáról nyíló új lakópark utcáit is elnevezik lakossági kezdeményezésre: lesz Szent Mihály, Harangjáték, Dallam és Irsai Olivér utca. A közelben található a nagy múltú Szent Mihály kápolna, az Irsai Olivér név pedig - mint szőlőfajta - illeszkedik a kerületben szőlőfajtákról elnevezett közterületnevek sorába - olvasható az elfogadott javaslatban.

Töltőhálózat épül elektromos járműveknek

Együttműködési megállapodást köt a Főváros a Nemzetgazdasági Minisztériummal az elektromos gépjárművek töltőhálózati infrastruktúra kialakítására – döntött a közgyűlés. Az elfogadott előterjesztés szerint a Főváros elkötelezte magát a környezetbarát (elektromos üzemű) járművek előnyben részesítése, valamint a budapesti levegőszennyezésért nagymértékben felelős, belsőégésű motorral felszerelt gépkocsik számának visszaszorítása iránt. Előbbiek térnyerésének többek között az is akadálya, hogy hiányzik a kiterjedt, egységes töltőinfrastruktúra. A várhatóan 2018 végéig kiépülő hálózat 1100 töltőpontból állna, a főváros és a kerületek a helyszínt biztosítanák, a kormány pedig céltámogatást adna.

A szakminiszterrel egyeztetnek hulladékgazdálkodási ügyben

Döntött a közgyűlés arról, hogy felkéri a főpolgármestert: egyeztessen a Nemzeti Fejlesztési Miniszterrel és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt-vel az önkormányzati hulladékgazdálkodási feladatok ellátási feltételeinek tisztázása érdekében, különösen a feladatnak a szolgáltatási díjból történő finanszírozhatósága ügyében. Az elfogadott előterjesztés emlékeztet arra, hogy tavaly decemberben lépett hatályba az új hulladéktörvény, valamint idén tavasszal az ahhoz kapcsolódó kormányrendeletek. Az új jogszabályok szerinti díjkalkuláció révén a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél évente csaknem 10 milliárd Ft forráshiány keletkezhet. Az FKF-nél emellett jelentős likviditási problémát okoz, hogy az eddigi havi számlázásról át kell állnia a negyedéves számlázásra, ami nagyságrendileg körülbelül 10 milliárd Ft, folyamatos forrásigényt jelent.

Budapest kiemelt helyszíne lehet a 2019-es U21 foci Eb-nek

Jóváhagyta a közgyűlés a 2019-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére vonatkozó pályázathoz kapcsolódó, úgynevezett rendező város megállapodást. Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázik a 2019-es U21-es foci Eb megrendezésére. A rendezésre 8 ország pályázik, ez az UEFA második legfontosabb, válogatottaknak kiírt rendezvénysorozata, a torna első öt helyezett csapata kvalifikálja magát a 2020-as tokiói olimpiai játékokra.

Az MLSZ hat rendező várossal tervezi a torna megrendezését, Budapest kiemelt jelentőségű helyszín lenne, a tervek szerint három csoportmérkőzést, egy elődöntőt és a torna döntőjét rendeznék a Groupama Arénában.

Hírek

RSS megtekintés

Kapcsolódó cikk

Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Dr. Sinlavong Khoutphaythoune, Vientián főpolgármestere kezet fog az egyetértési megállapodás aláírását követően
Egyetértési megállapodást kötött Vientián és Budapest, a dokumentumot a két főváros vezetője, Sinlavong Khoutphaythoune és Tarlós István tegnap írta alá. A felek együttműködnek a városüzemeltetés és a közműszolgáltatások, valamint a kultúra és a turisztika területén.