Közterületi ivócsapokat szerelnek fel Budapesten

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kancsóba vizet tölt a tűzcsapra szerelt ivócsapból

Átadták az első, bárki által használható, tűzcsapra szerelt ivócsapot szerdán a belvárosi Szomory Dezső téren. A frissen alakult, fővárosi tulajdonban lévő Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Fővárosi Vízművek Zrt. közösen 43 darab Ivócsapot vásárolt meg és telepít a belvárosban – mondta a bemutatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Az élhető város kialakításához nem csak grandiózus beruházásokra van szükség, az ilyen praktikus ötletek, alulról jövő kezdeményezések hozzájárulnak a Budapest élhetőbbé tételéhez – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója kijelentette: az ivócsap projekt jó reklám Budapestnek és a vízműveknek is, hozzátette: a fővárosban a tűzcsapokból jó minőségű, iható víz folyik. A jó minőségű ivóvíz ellenére a fővárosban nincsenek ivókutak, a tűzcsapok azonban 150 méterenként megtalálhatóak, így ezeket kellett elérhetővé tenni az ivócsapokkal – mondta Soltész Judit, a projekt egyik vezetője.

Az Ivócsap Projekt a Főváros részéről egy hosszú távú sorozat első állomása. Az Élhető Budapest projektsorozat keretén belül a Városarculati cég olyan kezdeményezéseket karol fel és valósít meg, amelyek megkönnyítik a Budapesten élők életét, praktikusabbá téve számukra a várost. A tavaly létrejött Ivócsap Projekt idén végre több helyen is megvalósul városszerte. Az ivócsapokat a BVA és a Fővárosi Vízművek Zrt. vásárolta meg, működtetni és karbantartani a vízművek fogja.

A belvárosi ivócsapok helyét a csapokat gyártó ötletgazda csapat a Design Terminál által 2014-ben meghirdetett városfejlesztési pályázat egyik győztese volt. A projekt honlapján, online térkép segítségével lehet majd nyomon követni. Bővebb információ: www.ivocsap.hu, www.facebook.com/IvocsapProject

Hírek

RSS megtekintés