Június 12-én kezdődik a XII. Budapesti Nyári Fesztivál

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédet mondott a Budapesti Nyári Fesztivál 2015 sajtótájékoztatóján, a Városháza Dísztermében

​Öt helyszínen, több mint 130 programmal – többek között koncertekkel, opera-, színházi és táncelőadásokkal – várja a közönséget a június 12-től augusztus 31-ig tartó XII. Budapesti Nyári Fesztivál.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: alig ért véget a tavaszi, máris kezdődik a nyári fesztivál, "amelynek turisztikai vonzereje vitathatatlan, és amelynek különleges jelentősége van Budapest kulturális életében". Kiemelte: Budapest feladata az, hogy összekötő legyen a színházi évadok, fesztiválok, kulturális szereplők, művészeti produkciók, az ide látogató külföldiek és a budapestiek között.

A nyári fesztivál kínálatáról szólva megjegyezte, a színpadra adaptált történetekben egy közös van – legyen az zene, színmű, tánc vagy mese –: az elmesélt sorsokban, a főhősök jellemében a tenni akarás, a friss lendület igénye. Hozzátette: ez a teremtő, új lendület jellemző Budapestre is, és nem csak a nyári fesztivál idején.

 
Bán Teodóra, a programsorozatot rendező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója elmondta: mintegy 90-100 ezer vendéget várnak az eseményekre, melyek két fő helyszíne idén is a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadok lesznek.
 
Ezen a nyáron megemlékeznek Dante Alighieri születésének 750. évfordulójáról. A nyitókoncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és Énekkarral együtt Liszt Ferenc műveivel a pokol tematikáját járják körül, Kocsis Zoltán ördögien virtuóz karmesteri pálcája nyomán. A világhírű zeneszerző, Goldmark Károly születésének 185. évfordulóját legismertebb operája, a Sába királynője vadonatúj bemutatójával ünnepelik, melyet a Magyar Állami Operaházzal közös előadásként visznek színre. Carl Orff, német zeneszerző, akinek munkásságában elválaszthatatlan egymástól a zene és a mozgás, 120 évvel ezelőtt született. Július 10-én, a születésnapján mutatják be két legendás művét, a Catullus-versekre épülő Catulli Carmina és a Carmina Burana táncjátékokat a Szegedi Kortárs Balett és a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában.
 
Edith Piaf 100. születésnapjáról a Vive La France! filmzenekoncerten és egy különleges Jazzy Tower-koncerten is megemlékeznek, utóbbin a szintén „100 éves" Frank Sinatrával egyetemben. Idén Puccini Toscájába hívták meg külföldi sztárénekeseket: a címszerepet Béatrice Uria-Monzon francia mezzoszoprán énekli, Cavaradossit pedig Giancarlo Monsalve chilei tenor – mindketten először lépnek fel Magyarországon.
 
Idén is lesz Színházi Szemle, azaz válogatás a vidéki teátrumok legjobb szórakoztató előadásaiból, zenés és prózai színházi előadások, Halálos tavasz bemutató, gyerekszínház és koncertek. Újdonságként első alkalommal hirdetnek színházi tábort a Városmajori Szabadtéri Színpadnál található létesítményében. 6 és 12 év közötti gyerekek jelentkezését várják a 2015. június 22-től kezdődő nyári táborba.
 
A fesztivál a „Több mint színház, Élmény!” szlogenjéhez híven idén is üzemelteti a Színházi hajójáratot – az előadásokra érkező különjáratok és a naponta ötször közlekedő sétahajók a Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe érkeznek.
 
 
Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős államtitkár szólt arról, hogy Magyarország turizmusa Budapest turizmusa nélkül igencsak botladozna. A Budapesti Nyári Fesztivál turisztikai élményszolgáltatásai – csakúgy, mint az előadásokra szóló jegyek - SZÉP Kártyával is megválthatók - hívta fel a figyelmet.
 
Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője szerint a közmédia, miként a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak, a nyári fesztiválnak is fontos médiapartnere. Mint mondta, többek között a Kossuth és a Bartók Rádió, valamint a tévécsatornák kulturális műsorai – köztük például az Aranymetszés - Aranyfeszt – is kiemelten foglalkoznak majd a fesztivál produkcióival.
 
A programsorozatról további információ a www.szabadter.hu honlapon olvasható.
 

Hírek

RSS megtekintés