Fővárosi Közgyűlés: elfogadták Budapest 2015. évi költségvetését

A Fővárosi Közgyűlés ülése 2015. február 25-én a Városháza dísztermében

​Mintegy félszáz előterjesztést tárgyalt meg mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták Budapest idei költségvetését 323,9 milliárd Ft-os főösszeggel. Tarlós István főpolgármester azt mondta, végrehajtható büdzsét sikerült elfogadni, a kormány pedig átvállalja a BKV adósságállományának törlesztését.

Az ülés kezdetén a képviselők egyperces néma felállással tisztelegtek a kommunizmus áldozatai és a nemrégiben elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Budapest díszpolgára emléke előtt. (Az Országgyűlés 2000-ben rendelte el, hogy minden év február 25-én tartsák a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Schweitzer József 2015. február 5-én, életének 93. évében hunyt el.)

A közgyűlés egy végrehajtható, egyensúlyba hozható költségvetést szavazott meg, még ellenzéki szavazatot is kaptunk hozzá. Nehéz körülmények között sikerült a költségvetési rendeletet időben elfogadnunk - mondta a főpolgármester újságírók előtt.

Elfogadta Budapest idei összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 9 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett. A költségvetés 323 milliárd 943 millió 582 ezer forintos kiadási és 244 milliárd 852 millió 417 ezer forintos bevételi főösszeget tartalmaz. A 79 milliárd 91 millió 165 ezer forint hiányt a következőképpen finanszírozzák: 4,6 milliárdot az előző évek maradványának igénybevételével, 12,1 milliárdot a lehívni tervezett hitelszerződésekből, 24 milliárdot forgatási célú belföldi értékpapírok bevételeiből, 38,4 milliárdot pedig a betétek megszűntetéséből.

Az államháztartáson belülről származó, működési célú támogatások az előző évinél 0,7 milliárd forinttal alacsonyabb összegben tervezhetőek. Ennek elsődleges oka, hogy az e-útdíjhoz kapcsolódóan a kieső iparűzési bevételeket nem kompenzálja a központi kormányzat 2015-ben.

A közhatalmi bevételek 6,1 milliárd forinttal haladják meg az előző évi tervezett előirányzatot. Ez elsősorban az iparűzési adónak köszönhető, amely összfővárosi szinten a 2014. évi 195 milliárdhoz képest 209 milliárd forintban tervezhető. A reálisan tervezhető osztalékbevételek mértéke 800 millió forinttal nőtt a 2014. évi tervhez képest. A növekedés elsősorban a BVK Holding Zrt. leányvállalatainak 2014. évi eredményes tevékenységéhez kapcsolódik - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A reálisan tervezhető működési kiadások 1,3 százalékkal csökkentek a 2014. évi eredetileg tervezetthez képest. Ennek elsődleges oka, hogy a közösségi közlekedéshez kapcsolódóan a forrásigényhez képest 15 milliárd forinttal alacsonyabb összegben volt csak lehetséges forrásokat előirányozni.

Az elfogadott költségvetés szerint az idén 168,4 milliárd forint a működési kiadás, tavaly ez 170,5 milliárd forint volt. A fennmaradó rész városüzemeltetésre megy, annak több mint felét – 70,4 milliárd forintot – a közösségi közlekedésre fordítják.

Tarlós: ez egy végrehajtható költségvetés

A közgyűlés egy végrehajtható, egyensúlyba hozható költségvetést szavazott meg, még ellenzéki szavazatot is kaptunk hozzá. Nehéz körülmények között sikerült a költségvetési rendeletet időben elfogadnunk. Ahhoz képest, hogy az elmúlt 25 évben költségvetési vitákban mi szokott elhangozni és milyen hangulat szokott lenni, a mai vita szolid keretek között zajlott, ennek mindenképpen örülök – mondta a közgyűlés szünetében újságírók előtt Tarlós István. A főpolgármester hozzátette: a BKV finanszírozásáról folyamatosan egyeztetnek a kormánnyal és a miniszterelnökkel. – A kormány tökéletesen tisztában van vele, hogy 26 év után a BKV stabil és kiszámítható finanszírozását meg kell oldania. Erre kaptunk határozott ígéretet. Még sosem fordult elő, hogy konkrét ígérettel engem a kormány félrevezetett volna, optimista vagyok – fogalmazott. Tarlós István közölte, hogy a BKV adósságállományának törlesztését a kormány átvállalja, ez heteken belül meg fog történni.

Megújul a Városháza energetikai rendszere

Egyhangúlag hagyta jóvá a Városháza épületenergetikai felújítását a Fővárosi Közgyűlés, a projekt uniós támogatással, több mint 370 millió forintból valósulhat meg idén. A munka a Főpolgármesteri Hivatal épületében található öt kazánház közül három teljes körű korszerűsítését és a hozzájuk kapcsolódó fűtőtestek szabályozó szelepeinek cseréjét, továbbá a Városháza épületének egy részében a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítását célozza.

Egy másik projekt keretében az óbudai gázgyári lakótelep elavult közvilágítását modernizálják. Budapest utolsó higanylámpás közvilágításának modernizálásával létrejön egy olyan terület, ahol a LED-es lámpatestek és fényforrások üzemeltetése tesztelhető. A fejlesztéssel mintegy 2,4 millió forint áramdíj takarítható meg évente.

 

A főváros 490 új P+R parkolót finanszíroz Kelenföldön

A Fővárosi Közgyűlés szerdán egyetértését adta ahhoz, hogy 1,4 milliárd forint értékben nyílt közbeszerzést írjanak ki egy új, 490 férőhelyes felszíni P+R parkoló építésére a MÁV használaton kívüli kelenföldi vasúti vágányain. A döntéssel a főváros 1,3 milliárd forintos fedezetet biztosít a projektre, amelyet a BKV Zrt.-nek bocsát rendelkezésére a beruházás befejezését követően.

Tarlós István emlékeztetett arra, hogy 2006-ban az előző városvezetés úgy kötötte meg a metrószerződéseket, hogy az őrmezői felszínrendezést és a P+R parkolót azokból egész egyszerűen kifelejtették.

A javaslatban emlékeztetnek, az új parkolóhelyek építését már nem lehet európai uniós forrásból fedezni, hiszen a beruházás befejezésének várható ideje 2015 utánra esik. A kiviteli munkák legkorábban 2015. szeptember 1-jén kezdhetőknek meg, befejezésükre pedig – mérnöki becslés szerint – 2016 júliusában lehet számítani.

Szeneczey Balázs előterjesztésében emlékeztet, a fővárosnak a 4-es metró építéséhez kapcsolódóan 1500 új parkolóhelyet kell létesítenie Őrmezőn, a kelenföldi végállomás térségében, a MÁV használaton kívüli kelenföldi vágányainak helyére tervezett 490 felszíni P+R parkoló pedig ennek részét képezi.

Tarlós István főpolgármester ehhez kapcsolódva emlékeztetett arra, hogy 2006-ban az előző városvezetés úgy kötötte meg a metrószerződéseket, hogy az őrmezői felszínrendezést és a P+R parkolót azokból egész egyszerűen kifelejtették. – A tervezést és a pénzügyi fedezet biztosítását nekünk kellett megoldanunk 2010 után – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a 2010 előtti városvezetést 57 milliárd forintra büntette az unió a 4-es metró szabálytalan pályáztatásai miatt.

– Ugyanaz történik ez ügyben is, mint a jutalmazásnál: a jelenlegi városvezetést támadják, az egekig felfújják, hogy a jelenlegi irodavezető egyszer kapott másfél havi jutalmat, bruttó egymillió forintot, miközben Demszky Gábor kabinetfőnöke 2009-ben 15 milliós jutalmat kapott – fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette: „a sajtó érzelmileg elfogult képviselői” által a közvélemény hasonló szándékos heccelése, félrevezetése folyik a 4-es metró ügyében is.

Horváth Piroska, a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője a napirenddel kapcsolatban azt mondta: 2012 óta folyik a tervezés, a vállalkozó átvette a munkaterületet, elkészültek a tervek, amelyek engedélyeztetése folyik. Hozzátette: jelenleg is folynak a tárgyalások az uniós támogatási szerződés módosításáról, hogy a határidőn túl megvalósuló projektelemek költségei is elszámolhatók legyenek.

Bővítik a fizetőparkolást az I. kerületben

Kiterjesztik a fizető parkolási övezetet az I. kerületben – a Fővárosi Közgyűlés elfogadta, hogy a kerületnek a főváros tulajdonában lévő területein is bevezessék a díjfizetést. A kerület májustól tervezi ellátni a parkolási üzemeltetési feladatot, és ennek érdekében együttműködési megállapodást köt a Fővárosi Önkormányzattal. Májustól fizetősek lesznek a Fő utca, a Bem rakpart, a Lánchíd utca, a Döbrentei tér, a Döbrentei utca, az Apród utca, a Szarvas tér, az Attila út, az Alagút utca, a Krisztina körút, a Szirtes út, a Hegyalja út és a Sánc utca eddig ingyenes részei. A parkolóhelyek kialakítása várhatóan 56,5 millió forintba kerül.

Tavaszi és őszi fesztivál: stabil pénzügyi háttér

Egyhangúlag támogatta a közgyűlés az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Fővárosi Önkormányzat közötti, 2015-2017-es együttműködési keretmegállapodást, amely stabil finanszírozási hátteret biztosíthat a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megrendezéséhez. A szaktárca idén a tavaszi fesztivál megrendezéséhez a fővárosi fesztiválközpontnak 180 millió forintos támogatást ad (ami a következő két évben 200 millió lehet), a Művészetek Palotájának pedig 900 millió forintot (ami 2016-ban és 2017-ben 950 millió lehet). A tavaszi fesztivál megrendezéséhez a Főváros további 131 millió forintot ad a Budapesti Turisztikai és Fesztiválközpontnak. A CAFe Budapest (az egykori őszi fesztivál) megrendezéséhez az Emmi idén 450 milliót ad a MűPának (az összeg a következő két évben 600 millióra nő). A Fővárosi Önkormányzat további csaknem 30 milliót biztosít a fesztiválközpontnak a CAFe Budapest megszervezéséhez.

Növekednek egyes kitüntetésekkel járó pénzjutalmak

Növekednek egyes fővárosi kitüntetésekkel járó pénzjutalmak, illetve a díszpolgári címmel pénzbeli elismerés is jár ezentúl a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében. Az elfogadott javaslatban rámutattak, hogy a díszpolgári cím adományozásával eddig az emlékérmen kívül nem járt pénzbeli elismerés, illetve az egyes fővárosi kitüntetésekkel, a Pro Urbe Budapest díjjal, a Budapestért díjjal és a Főváros Szolgálatáért díjjal járó pénzjutalmak mértéke az elmúlt tizenöt évben nem változott. A díszpolgári címmel a kitüntetett egymillió forint jutalmat is kap majd. A többi, előbb említett díjjal járó pénzjutalmak 50, illetve 100 ezer forinttal növekednek.

Öt színházigazgató megbízatását hosszabbították meg

A jelenlegi vezetők folytathatják munkájukat öt színház élén: a Vígszínházat Eszenyi Enikő, a Budapest Bábszínházat Meczner János, a Kolibri Színházat Novák János, az Örkény Színházat Mácsai Pál, a Szabad Tér Színházat pedig Bán Teodóra fogja vezetni további öt évig – döntött zárt ülésen a közgyűlés. A Budapest Bábszínház, a Kolibri Színház, az Örkény Színház és a Szabad Tér Színház esetében az ügyvezetői megbízás 2015. március 1-től, a Vígszínház esetében 2015. július 1-től kezdődik.

Speciális kávéház lehet a volt Vörösmarty moziból

Megváltozott munkaképességű, ezen belüli is fogyatékos emberek foglalkoztatását biztosító speciális kávéházat, valamint kulturális központot alakíthatnak ki a budapesti volt Vörösmarty mozi épületében – döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. A 616 négyzetméter területű "helyiségcsoportot közfeladat ellátásban való közreműködés céljából" ingyenesen a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány részére használatba adják. Az alapítvány – alapító okiratában megfogalmazott – célja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítése munkahelyteremtő programmal, valamint a társadalomba való visszailleszkedés elősegítése. Az alapítvány tevékenysége a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján közfeladatnak tekintendő.

Döntöttek a hajléktalanok segélyezéséről
A fővárosban élő hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról szóló rendeletről is döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az új rendelet egyik fontos eleme, hogy az egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékáról 150 százalékára - 37 050 forintról 42 750-re -, egyedül élő esetében 150-ről 170 százalékra - 42 750-ről 48 450 forintra - emeli, ezáltal a magasabb jövedelműek is ellátáshoz juthatnak. Rámutattak, ha a hajléktalan ügyfelek munkába állnak, elveszítik az ingyenes szolgáltatásokat, mert már van jövedelmük, továbbá jelentkeznek a munkába álláshoz kapcsolódó többletkiadásaik is. Az új rendelet szerint az ő számukra adható támogatás 14 300 forintról 25 000-re emelkedik.

Új támogatási típusként bevezetik a temetési támogatást, amit a közeli hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó hajléktalan részére lehet kifizetni. A temetési segély összege a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által közzétett legolcsóbb temetés költségének 20 százaléka, legalább 35-40 ezer forint.

A krízistámogatás keretében adnak segítséget a gyermek fogadásához, valamint az állami nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartáshoz szükséges, továbbá a gyermek eltartása érdekében felmerült kiadások viseléséhez. Így juthat támogatáshoz a gyermekét váró nő, amihez csak egy igazolás szükséges a várandósságáról.

A rendkívüli települési támogatásról szóló új rendelet alapján a feladat biztonságos ellátásához 70 millió forintos költségvetési forrásra lesz szükség.Az új rendelettel megszűnik a lakhatást támogató segély és a rendszeres ellátást kérelmezők segélye.

Hírek

RSS megtekintés

Kapcsolódó cikk

A Fővárosi Közgyűlés ülése 2015. január 28-án a Városháza dísztermében
Elfogadták a forrásmegosztást. Új engedélyezési eljárás indul a római-parti védmű ügyében. Tendert írnak ki az M3-as metró felújításának finanszírozására vonatkozó, 60 milliárd forintos kölcsönszerződésre.

Kapcsolódó cikk

A főváros közlekedésfejlesztésével kapcsolatos uniós forrásfelhasználás jelenleg nincs veszélyben.