Felújítják az Árpád híd margitszigeti egyenes lehajtó hídját jövő év júniusáig

​2016. május 31-éig felújítják az Árpád híd margitszigeti egyenes lehajtó hídjának útpályáját és járdáját a BKK 2015 évi „híd- műtárgy felújítások program” keretében. A lehajtót a Margitsziget felől az Árpád híd irányába egyirányúsítják, ezért az Óbuda felől érkezők Pesten, a Népfürdő utcai lehajtónál visszafordulva, az északi lehajtón tudják megközelíteni a Margitszigetet. 

2015. szeptember 26-án, szombaton az első járat indulásától az október 11-ei szezonzárásig a 226-os autóbusz a Nyugati pályaudvar irányába módosított útvonalon közlekedik a felújítás miatt. A buszok a Nyugati pályaudvar felé a Szentlélek tér H megállóhelyig a menetrend szerinti, majd az Árpád híd–Árpád híd, Népfürdő utcai lehajtó–Népfürdő utca–Árpád hídi felhajtó–Árpád híd–Margitszigeti lehajtó terelt útvonalon közlekedik. A buszok ideiglenesen a 26-os autóbusz Zenélőkút megállóhelyén állnak meg. Az Óbudai-sziget végállomás felé a 226-os busz eredeti útvonalon közlekedik, és nincs változás a 26-os járat közlekedésében sem. A 34-es és a 106-os busz Margitsziget/Árpád híd megállója változatlanul mindkét irányban üzemel és a Margitszigetről megközelíthető.

A felújítás során az alábbi feladatokat végzik el:

A felújítás során a lehajtó hídszerkezet és a hídfő, illetve a hídfő mögötti üzemi tér és a támfalas rész felújítását végzik el.
 
• A hídfőkamránál új dilatációs szerkezetet építenek be. Ennek a hídfőben található fogadószerkezetnek a teljes átépítésével lehetővé válik a dilatációs szerkezet későbbi ellenőrzése, egyszerűbb cseréje, valamint a hídfelszerkezet végkereszttartójának ellenőrizhetősége. A dilatáció környezetében a hídfőkamrában kb. 80 cm széles vizsgálófolyosót alakítanak ki.
• A híd aszfaltburkolatú szegélyét és a járdát elbontják, helyére monolit vasbeton-szegélyt építenek. A szegélyek útpálya felőli oldalára acél védőlemezt építenek be.
• A jelenlegi kandelábereket elbontják, és az új járdára új kandelábereket helyeznek el.
• A hídfőnél új, gumiszerű sarut építenek be.

Az egyes forgalomtechnikai ütemek:

Az első ütem (2015. szeptember 24. és 2016. február 12. között):
• Az Árpád híd margitszigeti lehajtó burkolatát újítják fel, ekkor a Buda felőli oldalon végzik a felújítási munkákat. A rámpát személyautóval lehet használni a Margitszigetről kifelé.
• Az Árpád híd déli oldali járdáját Óbuda és a Margitsziget között lezárják, gyalogosan csak a híd északi oldalán lehet közlekedni.
• Óbuda felől a Margitsziget felé terelőúton lehet közlekedni: a Népfürdő utcai kerülővel az északi lehajtón juthatnak el a szigetre. A 226-os buszjárat is erre terelve közlekedik a Nyugati pályaudvar végállomás felé.
• A támfal mellett található mindkét út alatti csőcsere idejére sávelhúzás és sávszűkítés miatti forgalomterelésre kell számítani, két ütemben.

A második ütem (2016. február 13. és 2016. június 9. között):
• Miután a lehajtó budai oldalán elvégezték, a pesti oldalon folytatják a felújítási munkákat. A járművek a lehajtó budai oldalán hajthatnak fel az Árpád hídra Pest irányába.
• A gyalogjárdát is lezárják a lehajtón, ezért csak a lépcsőn, az aluljárón keresztül lehet a Margitszigetre jutni a hídról. Az építési területen gyalogos forgalom nem haladhat át, ezért az Árpád hídon a Margitsziget és Buda között gyalog közlekedni csak az Árpád híd északi oldalán lesz lehetőség. Óbuda felől a szigetre továbbra is csak kerülővel lehet eljutni.

Híd alatti felületek felújítása (2016. március 14. és 2016. május 25. között):

Harmadik ütem (2016. március 14. és 2016. április 4. között)
• A hídfőkamra előtt végzik a felújítási munkákat. A közúti forgalomtól teljesen lezárják ezt a rész. A gyalogosok használhatják az átjárót a munkaterület alatt.
 
Negyedik ütem (2016. március 14. és    2016. április 4. között)
• A spirális (északi) rámpa felé a szigetről menő forgalmi sávot lezárják. A forgalom egy irányba, a hídról a sziget felé haladhat.
 
Ötödik ütem (2016. április 27. és 2016. május 25. között)
• A spirális (északi) rámpa felől a szigetre menő forgalmi sávot lezárják. A forgalom egy irányba, a hídról a sziget felé haladhat.

 
Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés