Kiállítás nyílt a holokauszt idején elhunyt magyar sportolók emlékére

"A magyar sportélet áldozatai a Holokausztban" kiállítás egy részlete a  Városligeti Műjégpálya dísztermében
​A magyar sportélet holokausztban elhunyt áldozataira emlékezik meg az a kiállítás, amely kedden nyílt meg a Városligeti Műjégpálya dísztermében. Felbecsülhetetlen az az érték, amit a magukat büszkén magyarnak valló zsidó polgárok az élet minden területén – így a sportban is - Magyarországnak adtak – mondta a megnyitón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

- Kabos Endre, Garay János, Petschauer Attila – pár név a sok kiválóság közül, akik magyar színekben állhattak az olimpiai dobogó legmagasabb fokára. Magyar emberek, kiválóságok voltak ők, akiket az egyik pillanatban még egy ország ünnepelt, míg a következőben már nem volt senki, aki megmenthette volna őket – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Hozzátette: Budapest a múlt század elejére azért válhatott sokszínű, pezsgő világvárossá, mert alkotni, tenni vágyó polgárainak lehetőséget adott a boldogulásra. „Akkor, amikor egyre kevesebb a köztünk élő, az átélt borzalmakról saját szavaival tanúságot adni tudó honfitársunk, még nagyobb felelősség hárul ránk, politikusokra, és a korszak tényeit feldolgozó történészekre, hogy méltó módon emlékezzünk meg nemzetünk nagyjairól” – hangsúlyozta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.
 
Hetven évvel ezelőtt a magyar állam saját bajnokait, honfitársait közösítette ki, majd pusztította el. Ezek a számkivetettek magyarnak tartották magukat, de az akkori vezetők kitaszították őket. Soha nem bocsáthatunk meg azoknak, akik fegyvert emeltek saját honfitársaikra – emlékeztetett Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.

A megnyitón részt vett Kiss Norbert sportért felelős államtitkár, Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ igazgatója, valamint Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója.

A kiállítás a magyarországi sportélet második világháborút megelőző, a világháború alatti és az azt követő időszakát mutatja be. A tíz installációból álló gyűjtemény, amely a kor sportvilágának képeit és áldozatainak életútját mutatja be, december 31-ig tekinthető meg a műjégpálya csatoló termében.

Hírek

RSS megtekintés