Újabb 450 darab fát ültet a Főkert

A tavaly ősszel ültetett több, mint 300 fa után, idén tavasszal folytatódik a faültetési program, amelynek keretében a Főkert Nonprofit Zrt. újabb 450 darab fa kiültetésével járul hozzá Budapest levegőjének tisztaságához.
 
A fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé, egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben igen fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát, a forgalmas utak mellett védenek a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét.
 
A Főkert Nonprofit Zrt. a következő hetekben 16 kerületben végez faültetéseket, pótolják a fákat több olyan helyszínen, amely hosszú évek óta üresen áll.
 
A tavaszi faültetési program keretében 25 darab fát ültet a társaság pótlási kötelezettségként, 116 darab fát ültet lakossági kérésre, 133 darab fa kerül olyan helyszínekre, amelyeket a kerületi önkormányzatokkal folytatott egyeztetés során jelöltek ki, valamint 176 darab fát ültetnek ki a Főkert szakemberei által meghatározott frekventált helyszínekre.
 
A tavaszi faültetési akciónak köszönhetően beültetnek 25 db üres fahelyet az I. kerület, Attila úton, valamint 32 darab fahelyet a Bem rakparton, 58 darab fahelyet a VI. kerület, Bajza utcában, 15 darab fahelyet a IV. kerület, Árpád úton és 35 darab Tilia ’Szent Istvánt’ ültetnek ki a XII. kerületi Böszörményi útra.
 
Mindezek mellett kiemelt területként szerepel a programban a III. kerületi Emőd utca-Keve utca-Rozgonyi Piroska utca-Zaránd utca által határolt térség, ahova összesen 58 darab fát telepítenek.
 
Az Andrássy út kiszáradt fáit is pótolják, 20 darab magas kőrist ültetnek ki.
 
A Főkert kéri a lakosságot, hogy óvják a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják őket és illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket! 
 
Budapesti Városüzemeltetési Központ
FŐKERT Nonprofit Zrt.