Új buszsáv épül a külső Pesti úton, Rákosmentén

Tavasszal tovább folytatódnak a munkálatok a Pesti úton, az autóbuszok gyorsabb haladását segítő új forgalmi sáv kialakításával. Az új autóbuszsávnak köszönhetően jelentősen csökken majd a naponta összesen több mint 38 ezer utast szállító 97E, 161-es, és 201E járatok menetideje, az erre közlekedők pedig gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el a belvárosba.

Kattintson a térképre a nagyobb változatért!

A projekt keretében a XVII. kerületi Pesti út 2x1 sávos szakaszán, a Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont („Elágazás”) között a városközpont felé az útpálya szélesítésével új buszsávot alakítunk ki a harmadik sávban. A torlódások megelőzése érdekében forgalomtechnikai eszközöket alkalmazunk: átépül a terelősziget a Pesti út – Csabai út kereszteződésében, a buszmegállók pedig a buszsávba kerülnek. A felújításban érintett buszmegállók nem csupán megújulnak, de erősített aszfaltszerkezetet is kapnak. A tervezett forgalmi sávok mindegyike 3 méter széles lesz, a buszsáv elválasztása pedig kettős terelővonallal történik. A biztonságos közlekedést a szélső forgalmi sávok melletti biztonsági sáv szolgálja, míg a buszsáv forgalmát és a sávot illetéktelenül használókat vezeték nélküli hálózatban működő videokamerák figyelik majd.

„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel” projekt (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006) mintegy 206 millió Ft összköltséggel megvalósuló beruházás, amelyből több mint 185 millió forint az Új Széchenyi Terv keretében érkező európai uniós támogatás. A projekt közvetlen célja a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok minél magasabb színvonalú kiszolgálása, ugyanakkor fontos stratégiai cél a közösségi közlekedés versenyképességének javítása az egyéni közlekedéssel szemben. A projekt keretében megvalósult fejlesztés révén az erre közlekedő autóbuszok menetideje csökken, elsősorban a reggeli csúcsidőszakban.

Az új forgalmi sávokat várhatóan 2013 júliusától használhatják az erre közlekedők. A projekt sikeres megvalósítása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Rákosmente Önkormányzata szorosan együttműködik. Az együttműködés eddig is szoros volt, példa erre a kerékpárút megvalósítása a Pesti út mentén. A buszsáv kiépítéséhez nélkülözhetetlen csapadékvíz-elvezető csatornát Rákosmente Önkormányzata építtette meg a közelmúltban.

Budapesti Közlekedési Központ
 

Hírek

RSS megtekintés