Átadták Budapest első önkiszolgáló kerékpáros pontját

​Önkiszolgáló kerékpárszerelő állomás, kerékpárpumpa, ivókút, térkép és információs tábla is megtalálható a főváros első kerékpáros szerviz-, információs és találkozópontján, amelyet a október 31-én nyitottak meg a Vérmezőn. A projekt megvalósításában a Fővárosi Önkormányzat a Svéd nagykövetségtől kapott jelentős segítséget. Az átadáson beszédet mondott Karen Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete és Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.

Karin Olofsdotter svéd nagykövet a kerékpározás jótékony hatásait sorolva példaként említett egy friss svéd felmérést, amely szerint a munkába gyalog vagy biciklivel járóknál 40 százalékkal kisebb a szívroham kockázata, mint az autósoknál. Kiemelte: ez a harmadik budapesti projekt, amelyet a nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a fővárosi önkormányzatok és svéd vállalatok közösen valósítanak meg. Korábban a Margitszigeten hoztak létre egy úgynevezett öko játszóteret, valamint megújították a Lánchíd parkot.

A közös projektet a fővárosi önkormányzat anyagilag támogatta, a megvalósításhoz szükséges eszközöket a svéd partnerek adták - mondta Szeneczey Balázs. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes hozzátette: a beruházást a Corvinus Egyetem tájépítészei terveztették meg, a munkálatokat pedig a Főkert végezte el, mindössze három hét alatt.

 

A kerékpáros ponton épült egy, a hely hangulatához illeszkedő installáció is, ami az újrahasznosított kerékpáralkatrészek használatával az értéknövelő újrahasznosítás jelentőségét hivatott hangsúlyozni. Az installáció alapanyagai a partnervállalatok dolgozói gyűjtéséből, valamint további felajánlásokból származnak.

A tervezésben és kivitelezésben együttműködő partner volt többek között a Főkert Nonprofit Zrt., a Green City Tanács képviseletében a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft., közreműködtek a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának ötödéves mesterszakos tájépítészmérnök-hallgatói is.

Bringásoázis-avatás

Hírek

RSS megtekintés