Átadták a rákoskeresztúri autóbusz-folyosót

Elkészült a négy szakaszból álló, összetett rekonstrukciós programban épült rákoskeresztúri buszkorridor. A fejlesztésnek köszönhetően akár 20 perccel is lerövidülhet a közlekedés Budapest egyik legforgalmasabb vonalán, Rákoskeresztúr és az Örs vezér tere között. Az 1,2 milliárd forint összköltségű, európai uniós támogatással megvalósult projekt záróeseményén beszédet mondott Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Riz Levente,  Rákosmente polgármestere.

A buszkorridor fontos előrelépés Budapest infrastruktúrájának fejlesztésében. A projekt nem csak a XVII. kerületiek, hanem a környező agglomeráció lakóinak az érdekét is szolgálja – mondta György István. Kiemelte: az összesen 3,4 kilométer hosszú buszsáv tizenegy közúti csomópontnál könnyíti meg a buszok közlekedését. A szakaszt tizenegy buszjárat és a Volán-járatok is használják, ezeken naponta hatvanhétezren utaznak.  A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes üdvözölte a XVII. kerület és Riz Levente polgármester támogatását, amivel elősegítették a projekt megvalósítását.

Rákosmente a belvárostól legmesszebb fekvő kerület, a lakók nagy része nem helyben dolgozik, és ez az egyetlen városrész, amelyet nem kapcsol kötöttpályás közlekedés a főváros többi részéhez. Ezért a hangsúlyt a vonatközlekedés mellett a buszközlekedés fejlesztésére kell helyezni – fogalmazott Riz Levente. A XVII. kerületi polgármester hangsúlyozta: a fejlesztésnek köszönhetően a korábbi 40-45 perc helyett 20-25 percre rövidülhet a menetidő Rákosmente és az Örs vezér tér között.

 

A fejlesztésben Rákoskeresztúr városközpont és az Örs vezér tere között a Fehér út–Jászberényi út–Pesti út között alakítottak ki autóbuszsávot vagy külön autóbusz-útpályát. A csomópontokban olyan jelzőlámpaprogramokat vezettek be, amik elősegítik a közforgalmú járművek haladását. Az akadálymentesítés érdekében 20 buszmegálló átépült, süllyesztett szegélyeket és vakvezető burkolati elemeket építettek ki, valamint menetrendi tájékoztatóoszlopokat helyeztek el. Az autóbusz-folyosó jogtalan használatának megelőzésére vezeték nélküli kamerás védelmi rendszert telepítettek, ami az öt legproblémásabb helyen teszi lehetővé a hatékony ellenőrzést és intézkedést.

A projektet, amihez a Fővárosi Önkormányzat 350 millió forint önrészt nyújtott, az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 881 millió forinttal támogatott. 

 

 

 

Gyorsabban, busszal!

Hírek

RSS megtekintés