Átadták a Szentmihályi úti buszsávot

A zuglói Szentmihályi úti buszsáv építésének eredményeként Budapest egyik legnagyobb forgalmú troli vonala, a 81-es jelzésű vonal vált gyorsabbá. Az Európai Unió a beruházáshoz 160 millió forint támogatást nyújtott.
 
 
A zuglói Szentmihályi úti buszsáv építésének eredményeként Budapest egyik legnagyobb forgalmú troli vonala, a 81-es jelzésű vonal vált gyorsabbá, mivel a HÉV-átjárónál gyakran kialakuló közúti torlódástól mentesülnek a tömegközlekedési járművek és az új sáv igénybe vételével gyorsabban érhetik el az Örs vezér terét és így a 2-es metrót - hangzott el a szerdán tartott ünnepélyes sajtótájékoztatón.
 
 
György István főpolgármester-helyettes elmondta: a főváros életében sok olyan jelentős probléma van, amelynek a megoldásához hozzá kell látni. Új városüzemeltetési programot fogadtak el, amelynek a teljes intézményrendszeri átalakítás az egyik fő célja. Az átalakítás úgymond zászlóshajója a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. Hozzátette, az átalakításra azért van szükség, mert a fővárosi fejlesztések nem voltak megfelelően összehangolva. György István megfogalmazása szerint ugyan egy kétszáz méteres buszsáv „nem a csoda kategóriája”, mégis ünnepi pillanat az átadása, mert az ott élők sokkal gyorsabban elérhetik az Örs vezér terét. A főpolgármester-helyettes szerint a XXI. századi Budapesten a közösségi közlekedésnek kell elsőbbséget biztosítani.
 
 
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója arról számolt be, hogy a projekt keretében a XIV. Szentmihályi u. 20-22. sz. előtti gyalogátkelőhelytől az Ond vezér útig 200 méteren önálló tömegközlekedési sáv létesült a 81-es trolibusznak, a jelenlegi útpálya szélesítésével. Ennek az a célja, hogy HÉV-átjárónál kialakuló torlódások idején is zavartalanul közlekedhessen a troli a Füredi út felől az Ond vezér útja felé. A tömegközlekedési sávot az egyéb gépjármű-forgalomtól fizikailag és útburkolati eszközökkel is elválasztották. Ehhez kapcsolódóan megvalósult a trolibusz felsővezeték-korrekciója is. A gyalogátkelőhelyeken az átkelés biztonságosabb lett, mert egyúttal középső járdaszigetek is létesültek. Az útpálya szélesítése mellett a régi útpályát is felújították. Az Európai Unió által a beruházáshoz nyújtott támogatás összege 160 millió forint volt.
 

Hírek

RSS megtekintés