Tűz a gyermekotthonban

Vasárnapra virradó éjszaka tűz ütött ki a Fővárosi Önkormányzat Kornis Klára Gyermekotthonában. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozta: az intézményben élő lányok közül heten engedély nélkül akartak eltávozni és ezért felgyújtották az egyik ágyat, hogy a tűz miatt keletkező zűrzavarban elszökhessenek. A szándékosságra utal az is, hogy a vizsgálat eddigi megállapításai szerint a gyerekek a szombati nap folyamán a poroltó készüléket kiürítették, feltehetően azért, hogy ezzel is akadályozzák a tűz oltását.
 
Az intézményben kiépített tűzjelző rendszer azonban riasztott és a szolgálatban levő gyermekfelügyelő és a portaszolgálat azonnal értesítette a tűzoltókat, akik rövid idő alatt lokalizálták a tüzet.  Az ügyeletes  munkatársak a gyerekeket időben kivitték az épületből , ezért személyi sérülés nem történt, az anyagi kár kb. másfél millió forint.
 
A tüzet okozó fiatalok elszöktek, azonban a rendőri intézkedéseknek köszönhetően közülük hat  lányt már vasárnap megtaláltak és visszaszállítottak a gyermekotthonba. A tűzkárt szenvedett szobákban élő gyerekeket az intézmény egy másik csoportjában helyezték el.
 
A Kornis Klára Gyermekotthon speciális szükségletű, súlyos magatartási és beilleszkedési zavarokkal küzdő, drogfogyasztó, többségükben már különböző bűncselekményeket is elkövető  lányok nevelését-gondozását végzi. Az érintett lányok közül előzőleg többen tartósan szökésben voltak és néhány nappal előbb kerültek vissza az intézménybe. Az intézmény a gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően nyitottan működik, az ott élő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló 14-18 év közötti fiatalok a gyámhatósági beutaló határozatnak és az intézmény szabályzatainak megfelelően járhatnak ki az intézményből. A fővárosi gyermekotthonok rendelkeznek tűzvédelmi szabályzattal, és évente gyakorlatot is tartanak a tűz esetén szükséges teendőkről.
 
A rendőrség a gyújtogatás ügyében folytatja a vizsgálatot.
 
Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság