Marad az adófizetési kötelezettség: helyben hagyta a budapesti taxirendeletet a Kúria

Elutasította a Budapest Főváros Kormányhivatala által benyújtott indítványt a Kúria Önkormányzati Tanácsa, így nem kell külön telephelyet létesíteniük a budapesti székhellyel nem rendelkező taxis vállalkozásoknak, a helyi iparűzési adó hatálya alá azonban továbbra is be kell jelentkezniük. 
 
A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján a Budapesti Közlekedési Központ 2011-től felelős a budapesti taxiközlekedéssel kapcsolatos feladatokért, így a szabályozások előkészítéséért. Korábban a nem budapesti székhelyű taxisoknak nem kellett a fővárosi helyi iparűzési adó hatálya alá bejelentkezni, így könnyen megkerülhették a helyiadó-befizetését, annak ellenére, hogy a Főváros egy más szervétől kapnak tevékenységük végzéséhez engedélyt. Ezen változtatott 2011-ben a Fővárosi Közgyűlés a BKK javaslata nyomán, amikor rendeletében a droszthasználati engedély megadásának feltételéül szabta a taxis vállalkozó iparűzési adóalanyként történő bejelentkezését a Fővárosi Önkormányzathoz. A döntés hátterében az állt, hogy a nem budapesti székhelyű taxis szolgáltató, aki tevékenységének jelentős részét Budapesten végzi, bevételének túlnyomó többségét is itt szerzi, tehát használja Budapest útjait, terheli annak környezetét, így iparűzési adójának egy részét Budapesten és nem egy esetleg kedvezőbb adókulcsot biztosító vidéki településen kell megfizetnie.
 
Budapest Főváros Kormányhivatala  a Budapest Főváros közterületein a taxiállomások létesítéséről, használatának és üzemeltetésének rendjéről szóló 39/2011. (VII.7.) fővárosi közgyűlési rendelet egyes rendelkezései törvényellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt nyújtott be a Kúriához. A módosított taxirendelet törvénybe ütközése nem állapítható meg – mondta ki a Kúria Önkormányzati Tanácsa és Budapest Főváros Kormányhivatala indítványát elutasította.
 
A rendelet tehát hatályban marad, a taxisok továbbra is kötelesek bejelentkezni a helyi iparűzési adó hatálya alá. A Budapesten székhellyel nem rendelkező taxis vállalkozások a hatályos rendelet szerint a taxiállomás-használati szerződés megkötésével használhatják a Budapest közútjain levő taxiállomásokat, a taxiállomás pedig telephelynek minősül. A taxis vállalkozások így külön telephely létesítése nélkül bejelentkezhetnek a Fővárosi Önkormányzatnál iparűzési adóalanyként, új telephely bejelentésére tehát nincs szükség.
 
Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság
 
Budapesti Közlekedési Központ