Hatékonyabbak a fővárosi kéményellenőrzések: idén senki nem halt meg szén-monoxid-mérgezésben Budapesten

Idén senki nem vesztette életét szén-monoxid-mérgezés következtében Budapesten, a Fővárosi Kéményseprőipari (FŐKÉTÜSZ) Kft. és a lakosság együttműködésének köszönhetően - jelentette ki a társaság igazgatója szerdán Budapesten. Kovács Balázs a fűtési szezon megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón közölte: az egyre javuló kapcsolatot jelzi, hogy az idén a lakások 91 százalékában tudták ellenőrizni a kéményeket, míg ez az arány 2010-ben csak 75 százalékos volt. Hozzátette, hogy 4 éve még 35 ezer életveszélyes kéményt találtak, az idén pedig csak 9 ezret.

A cégvezető úgy vélekedett: az ellenőrzések hatékonyságát javította a szabályozás változása. Ugyanis immár pótdíjat kell fizetniük azoknak, akikhez nem jut be a kéményseprő és nem tudja ellenőrizni a kéményeket. Újdonság az is, hogy online felületen (a www.kemenysepro.hu honlapon) lehet kérni SMS-, illetve e-mail értesítést a kéményseprők látogatásának időpontjáról, és ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy Budapesten 700 ezer háztartás összesen mintegy egymillió kéményt használ. A kémények megfelelő működése pedig rendkívül fontos az élet- és a vagyonvédelem szempontjából. Hozzátette, ezért örvendetes, hogy a 2010-es 150 ezerről 48 ezerre, vagyis egyharmadára csökkent azoknak a lakásoknak a száma, ahová nem jutottak be a kéményseprők, ugyanis ezzel is csökkent a balesetek előfordulásának kockázata. Úgy vélekedett, a lakosság és a szolgáltatást végző cég együttműködésének javulása annak is köszönhető, hogy a rezsicsökkentés nyomán a kéményseprés díja a felére csökkent a fővárosban.

A fővárosi kéményseprő-ipari közszolgáltatás stabil, zavartalan működését a Fővárosi Önkormányzat és FŐKÉTÜSZ Kft. között idén 10 évre megkötött közszolgáltatási szerződés garantálja. A budapesti lakosok életvédelmét szolgálja emellett, hogy a FŐKÉTÜSZ 1.500 db kiváló minőségű szén-monoxid érzékelő készüléket biztosított a kerületi önkormányzatok számára. A közös akció ezerötszáz szociálisan rászoruló család biztonságát növeli a téli fűtési időszakban. A kerületekkel történő együttműködést a jövőben a kémények és tetőjárdákkal kapcsolatos pályázatok területére is ki kívánják terjeszteni.

Fűtési időszakban nő a kémény és a tüzelőberendezés terhelése, és ezzel együtt az üzemelésükben rejlő kockázat. A szén-monoxid visszaáramlás megakadályozása érdekében biztosítani kell az ingatlan megfelelő levegő-utánpótlását. Különösen fontos ez a fokozott záródású, jól hőszigetelő nyílászáróval rendelkező lakások esetében. Komoly veszélyforrásnak számít emellett, ha a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat befolyásoló berendezések (pl. konyhai szagelszívó, nagy teljesítményű ventillátor stb.) egy időben működnek a nyílt égésterű tüzelőberendezéssel. Az ilyen helyzetekből fakadó balesetek elkerülése érdekében biztosítani kell, hogy ezek az eszközök ne tudjanak egyszerre működni.