Fővárosi Közgyűlés: nem változik a diák-, a kismama- és a nyugdíjasbérlet ára

Mintegy nyolcvan előterjesztést tárgyalt meg október 31-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Nem tárgyaltak a Vidámpark bezárásától. A közgyűlés döntése értelmében jövőre 350 forintba fog kerülni a BKV-vonaljegy, a teljes árú havibérlet pedig 10500 forintba. Az árak differenciáltan emelkednek, több környéki bérlet és jegy ára nem változik. Módosult a közterület-használat szabályozása, jövő augusztusban indulhat a BuBi közbringarendszer, és jóváhagyták a 4-es metróhoz kapcsolódóan a Siemensszel kötött megállapodást.

Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes indoklás nélkül visszavonta a Vidámpark bezárásáról szóló javaslatát. A városligeti intézmény a tervek szerint vasárnap tartott volna nyitva utoljára, majd az általa használt területet átadta volna a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. A Vidámpark bezárása október elején már a testület előtt volt, az előterjesztő azonban visszavonta. A városligeti intézmény november 4-én, vagyis vasárnap végleg bezárna, majd az év végéig átadná az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

Mentesülnek a sírhelyre vonatkozó megváltási és újraváltási díj megfizetésének kötelezettsége alól a díszsírhelyek, a budapesti, Fiumei úti Nemzeti Sírkert részeként számon tartott sírhelyeket pedig kötelező fenntartani a köztemető fennállásáig. A határozatot húsz Fidesz-KDNP-s és jobbikos képviselő igen szavazatával fogadták el, három LMP-s testület tag nemmel szavazott, nyolc MSZP-s képviselő pedig tartózkodott.

Jövő augusztus végén indulhat el a BuBi-rendszer 

Fővárosi Közgyűlés ülésén a projekt éves üzemeltetési díját szavazták meg a képviselők. A Bagdy Gábor, Szeneczey Balázs és György István főpolgármester-helyettes által beterjesztett javaslat szerint - amelyet 30 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett fogadtak el - évi 250 millió forintba kerül a rendszer üzemeltetése, ehhez pályázatot írnak ki, de ehhez biztosítani kell a fenntartás összegét a költségvetésben. A közgyűlés megszavazta az összeg biztosítását, jelezték ugyanakkor: ha sikerül szponzort bevonni, az a költségek 20-50 százalékát átvállalhatja, így a fővárosnak ennyivel kevesebb pénzt kell a működésre fordítania. Az ütemterv szerint idén novemberben kezdődik a közbeszerezési eljárás, míg az úgynevezett dokkolóállomásokat jövő júliusban kezdik kiépíteni; a próbaüzem augusztus közepén kezdődhet.

Módosult a közterület-használat szabályozása

Az új szabályozás értelmében korlátozzák a Városligetben a mozgó és pultos árusításokat, és változik a közterület-használati díjakból adható kedvezmények rendszere is. Az indoklás szerint a javaslat célja a Városliget mint kiemelt közpark védelme, tisztaságának megőrzése. A közterületen a rendezvények idején továbbra is lehetőséghez jutnak a mozgó árusok, azonban más alkalmakkor a parklátogatókat kizárólag az épületekből, pavilonokból szolgálhatnák ki a megfelelő hulladékkezelés, az ellenőrizhetőség és az esetleges károkozások számonkérhetősége érdekében. A Hősök terén megtiltják a kereskedelmi, hirdetési, szolgáltatási tevékenységeket, kiállítások, vásárok tartását, kulturális és sportrendezvényeket és az azokhoz kapcsolódó berendezések, építmények elhelyezését. A rendeletmódosítás arra is kitér, hogy a közterület-használat csak abban az esetben lehetne díjmentes, ha arra közfeladat ellátása miatt van szükség. Kilencvenszázalékos kedvezményt kaphatnak egyebek mellett a főváros cégei és a humanitárius és karitatív tevékenységeket végzők.

Nem változik a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kismama és a nyugdíjas havi, illetve éves bérlet ára

A közösségi közlekedés tarifájának emeléséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. 2013. január elsejétől egy vonaljegy 350 forintba, a havi teljes árú bérlet 10 500 forintba kerül majd. A közgyűlés által 18 igen és 10 tartózkodás mellett elfogadott előterjesztés rögzíti, hogy az árak differenciáltan emelkednek, több környéki bérlet és jegy ára nem változik. A legnagyobb mértékben, 15 százalékkal a metrószakaszjegy drágul 260-ról 300 forintra. Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) módosító javaslatának megfelelően az előterjesztéshez képest nem változik a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kismama és a nyugdíjas havi, illetve éves bérlet ára. A tanuló és kismama havi bérletek 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig 3700 forintba kerülnek a jövő év elejétől is.

Németh Zoltán frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy messzemenőkig igyekeztek figyelembe venni a családok teherviselő képességét. Kiemelte, hogy a "Bajnai-Horváth-paktum", vagyis az előző ciklusban kötött kormány-főváros megállapodás szerint 2010 és 2012 között 15 százalékkal kellett volna emelni a viteldíjakat, ám a Fidesz-KDNP szakított a gyakorlattal, és két évig nem emelte a jegyek és bérletek árát. Az előző húsz évben ilyen nem történt, volt olyan év, hogy kétszer is emelkedtek a tarifák, sokszor infláció felett - mutatott rá Németh Zoltán.

A kedvezményes éves bérlet ára 107 ezer forintról 114 600 forintra változik, nem módosul viszont a legtöbb környéki jegy, valamint HÉV-jegy és -bérlet ára. Az előterjesztés szerint kilenc ponton módosulnak a jegyekkel és bérletekkel kapcsolatos szabályok. A havi  vagy negyedéves teljes árú bérlethez kapható lesz kiegészítő heti bérlet 2800 forintért, bevezetik a felsőoktatási tanulói bérletet, amely 3850 forintba kerül. További változás, hogy az egyszelvényes éves Budapest bérleteket tetszőleges kezdő dátummal is meg lehet venni, a kisgyerekes bérletigazolványok érvényessége viszont 12 hónap helyett hat hónap lesz. A teljes árú bérletek januártól a bérletigazolvány helyett személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is érvényesek lesznek, ezek azonosító számát kell majd a szelvényre ráírni. Korlátozást jelent, hogy az eseti jegyek (vonaljegy, gyűjtőjegy, metrószakaszjegy, átszállójegy) a tarifa- vagy évváltást követő egy évig használhatók fel januártól, így egy 2012-es jegyet 2013. december 31-ig lehet felhasználni.

Eltörlik a helyszíni pótdíj utólagos rendezésének lehetőségét, így januártól nem lesz arra lehetőség, hogy két napon belül rendezzék a tartozást 50 százalékos engedménnyel, a bérletbemutatás lehetőségét pedig 8 naptári napról két munkanapra csökkentették, a díjmentes utazásra jogosult személyek viszont az eddigi évi 2 alkalom helyett bármennyiszer bemutathatják az utazásra jogosító dokumentumokat.

Jóváhagyták a Siemens-szel való megállapodást

Tarlós István főpolgármester szeptember végén jelentette be, hogy előzetesen megállapodott a társasággal, amelynek 70 millió eurós követelését sikerült 30 millió euróra lealkudni, emellett megállapodtak az ütemezésben, és rögzítették a szállítási véghatáridőt. Tarlós István akkori nyilatkozatában megjegyezte: a főváros csak egyezkedni, "kárt menteni" tudott, mert egy hatályos szerződésről van szó, amely alapján a Siemensnek tulajdonképpen jár ez a pénz.. A főpolgármester akkor írja alá a vonatkozó megállapodást, ha azt az illetékes kormányszervek is jóváhagyják és aláírják.