A pesti gettó emlékezete címmel nyílt kiállítás a Klauzál téren

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédet mond a gettórendelet kibocsátásának 70. évfordulójára rendezett kiállítás megnyitóján
A gettórendelet kibocsátásának 70. évfordulójára emlékezve szabadtéri kiállítás nyílt pénteken az erzsébetvárosi Klauzál téren. 1944. november 29-én jelent meg az a belügyminiszteri rendelet, amely a VII. kerületben kijelölt, kerítéssel körülvett gettóba kényszerítette Budapest még életben lévő zsidó lakosságának többségét. Az 1945. január 18-ig tartó, sok ezernyi halottat követelő, szenvedésekkel teli időszak terrorjának áldozataira emlékeztek meg Erzsébetvárosban. A tárlat és a rendezvény Budapest Főváros Önkormányzata TÉR_KÖZ pályázatának Közösségi célú városrehabilitációs programja keretében fővárosi támogatással valósult meg.
 
Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján azt mondta: - Budapest 100 évvel ezelőtt még az európai zsidóság egyik központja volt, és többek között ennek a ténynek is köszönhette világvárossá fejlődését. Hozzátette: Budapest a múlt század elejére azért válhatott sokszínű, pezsgő nagyvárossá, mert alkotni vágyó polgárainak – származásuktól függetlenül –lehetőséget adott a boldogulásra.
 
 
Felbecsülhetetlen az az érték, amit a magukat büszkén magyarnak valló fővárosi zsidó polgárok az építészetben, a gazdaságban, a kultúrában Budapestnek adtak – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Ahogy az veszteség is felbecsülhetetlen, amit a zsidó polgárok jogfosztása, üldözése, és részbeni elpusztítása okozott. A földrajzi elkülönítés helyszíne volt a gettó, amelyet ezen a területen jelöltek ki, és még ha nem is működött sokáig, a fővárosi zsidóság jogfosztásának egyik szomorú szimbólumává vált – emelte ki.
 
Szólt arról is, Budapest városvezetése mélyen hisz abban, hogy a múltra való emlékezés nem csupán a jövőnket teszi gazdagabbá, hanem hozzásegít minket ahhoz, hogy városunkban semmilyen ordas eszme nevében ne fordulhasson elő még egyszer a 70 évvel ezelőttihez hasonló gyalázat. Éppen ezért nem volt kérdés számunkra az, hogy a TÉR_KÖZ pályázat keretében több mint 78 millió forinttal támogassuk a Csányi utca 5. szám alatti Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár kialakítását, valamint egyéb projektelemek mellett a ma megnyíló kiállítást is.
 
A 2014. november 29-én (a gettórendelet kibocsátásának 70. évfordulóján) a közönség számára megnyíló ideiglenes kiállítótér 2015. január 18-ig, 10:00-18:00 óra között látogatható. A belépés díjtalan!