Több mint 600 ötlet érkezett a fővárosi közösségi költségvetésbe

Január 31-ig lehetett ötletet beadni a Fővárosi Önkormányzat idén másodjára megrendezett közösségi költségvetésébe. A budapestiek több mint 600 ötletet küldtek be arra, hogy mit valósítson meg a főváros a közösségi költségvetés egymilliárd forintos keretéből.

A budapestiek novembertől februárig küldhettek be ötletet a közösségi költségvetés három kategóriájába: a Zöld Budapest kategóriába több mint 350 ötletet adtak be, az Esélyteremtő Budapest kategóriába közel 100 ötlet érkezett, a Nyitott Budapest kategóriába pedig közel 150 javaslatot küldtek be a budapestiek.

A Fővárosi Önkormányzat következő feladata a szakmai jóváhagyás, vagyis annak eldöntése, hogy az egyes ötletek illeszkednek-e a közösségi költségvetés feltételrendszerébe, illetve szakmailag megvalósíthatók-e, támogathatók-e. A fővárosi és kerületi szakemberek megvizsgálják, hogy az adott javaslat (vagy legalább annak egy része) megvalósítható-e a rendelkezésre álló forrásból, megfelel-e az érvényben lévő műszaki vagy egyéb előírásoknak, terveknek, jogszabályoknak, és nem ellentétes-e a kitűzött szakpolitikai célokkal. 

A szakmailag zöld lámpát kapott ötletek ezután az ötletfejlesztés fázisába kerülnek. A hasonló célú vagy azonos helyre (mondjuk ugyanarra a parkra) vonatkozó ötleteket az önkormányzat munkatársai összevonják, hogy ezek ne versenyezzenek egymással. Tavaly például 36 javaslat érkezett közvécék létrehozására; ezeket a hivatal összevonta egy olyan projektté, amely végül nyert is a szavazáson.
​​
A szakmailag megszűrt, majd továbbfejlesztett ötletek a budapestiekből álló közösségi költségvetési tanács elé kerülnek. A tanács feladata, hogy az ötletek értékelése és megvitatása mellett összeállítsa a szavazólapra kerülő javaslatok körét. Érdemes figyelni a közösségi költségvetés honlapját, mert hamarosan lehet majd jelentkezni a közösségi költségvetés tanácsába. A tanács által elfogadott ötletek közül pedig a budapestiek fogják kiválasztani a nyertes projekteket, amiket megvalósít a főváros.​

Arról, hogy mi is pontosan a közösségi költségvetés és mire jó, itt lehet bővebben olvasni.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport