Budapestről szóló történetekkel ünnepel a főváros

A „Budapest 150” ünnepi év jegyében drámapályázatot hirdet Budapest Főváros Önkormányzata szakmai együttműködésben a Színházi Dramaturgok Céhével. A nyertes pályaműveket várhatóan a 2023/24-es évadban állítják színpadra a fővárosi színházak.

Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli jövőre Budapest Főváros Önkormányzata. Az ünnepi programsorozat egyik legfontosabb pillére a Budapest Könyvfőváros eseménysorozata, amely a fővárosi kulturális élet „könyvhöz-kötöttségét” hivatott bemutatni: az olvasás és kortárs írás népszerűsítésén túl facilitálja új kortárs művek, kortárs szövegek megszületését.

 

A fővárosi színházak javaslatára, a Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatásával a Budapesti Művelődési Központ ezért pályázatot hirdet új, kortárs, magyar művek megírására. A Színházi Dramaturgok Céhe szakmai közreműködésével megvalósuló anonim pályázat nyílt, bárki nevezhet rá. Az évfordulós drámapályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról. A tágan értelmezett „Budapest tematikához” kapcsolódva minden egyéb műfaji megkötés nélkül, minden magyar nyelven író szerző benyújthatja darabtervét 2022. június 1-ig a pályázati felhívásban leírtak szerint.

Az első fordulóra beérkező drámatervek értékelésekor választják ki azokat a pályaműveket, amelyek szerzői felkérést kapnak a teljes mű megírására. A második fordulóban elkészült drámákat egy öt fős színházi szakemberekből álló zsűri értékeli, amelynek tagjai Csizmadia Tibor rendező, Szikszai Rémusz színész, rendező, Gáspár Máté kulturális menedzser, Orbán Eszter és Szokolai Brigitta a Dramaturgok Céhétől. A drámapályázat eredményhirdetésére várhatóan 2023. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor, ahol a díjakat is kiosztják: az első díj 5 millió forinttal jár, a második 4 millióval, a harmadik 3 millióval. A nézők várhatóan a 2023/2024-es színházi évadban találkozhatnak az elkészült pályaművek színpadi verziójával.

További részletek a pályázati felhívásban.