A közösségi költségvetési tanácsba várja budapestiek jelentkezését a Fővárosi Önkormányzat

Budapest Főváros Önkormányzata a lakosság döntéshozásba való bevonása részeként 2021-ben második alkalommal indította el a fővárosi közösségi költségvetést. Ennek keretében a főváros az éves költségvetéséből 1 milliárd forintot különít el, hogy annak felhasználásáról a budapestiek beküldött ötletei alapján a város lakói dönthessenek. A döntésben a nyilvános szavazás mellett szerepe lesz a budapesti polgárokból álló közösségi költségvetési tanácsnak is.

A közösségi költségvetési tanács tagjai arra kapnak lehetőséget, hogy kiválasszák az önkormányzat által már leellenőrzött és megvalósíthatónak talált ötletek közül azokat, amelyek rákerülhetnek a szavazólapra. A tanács egy 60 fős testület, amelynek tagjait a jelentkezők közül sorsoljuk ki úgy, hogy nemre, életkorra, iskolázottságra, lakhelyre tükrözzék a fővárosi lakosság összetételét. Ilyen módon a tanács gyakorlatilag a budapestieket képviseli a közösségi költségvetés folyamatában.

A tanács tagjai a közösségi költségvetési felhívásra az otlet.budapest.hu honlapra beérkezett és a szakmai szempontok alapján jóváhagyást kapott ötleteket értékelik meghatározott szempontrendszer alapján, majd javaslatot tesznek arra, hogy egy adott ötlet felkerüljön-e a szavazólistára. Erre a munkára azért van szükség, mert a szakmai jóváhagyást kapó többszáz ötlet nem bocsátható közvetlenül szavazásra, hiszen nem várható el a budapestiektől, hogy ennyi javaslatot elolvassanak, megismerjenek. Ezért szükség van arra, hogy ezek közül kiválasszuk a legjobbakat, a város lakói számára leghasznosabbakat, legszerethetőbbeket, amelyek aztán a szavazólistára kerülnek, és a teljes budapesti lakosság választhat közülük.


Ki vehet részt? 

A közösségi költségvetési tanácsba tagnak jelentkezhet minden 18. életévét betöltött, Budapesten élő, dolgozó vagy tanuló magánszemély, illetve sérülékeny társadalmi csoportokat képviselő budapesti civil szervezet által delegált személy, néhány kivételtől eltekintve

A közösségi költségvetési tanács tagjait két körből választjuk ki, úgy, hogy a tanács tagjai korra, nemre, iskolázottságra a budapesti lakosságot képezzék le:

Maximum 46 főt egyéni jelentkezések alapján sorsolunk ki úgy, hogy lehetőleg a 23 budapesti kerület mindegyikét képviselje 2-2 fő (az adott kerületben élő, dolgozó vagy tanuló 18. életévét betöltött személy) 

Maximum 14 főt sérülékeny társadalmi csoportokat képviselő civil szervezetek által delegáltak köréből sorsolunk ki.

A közösségi költségvetési tanács tagjai díjazásban részesülnek. Ennek összege nettó 40 ezer forint/fő a 3+1 naposra tervezett elfoglaltságért.

A jelentkezési határidő 2022. március 6. (vasárnap) éjfél.

Magánszemélyként itt lehet jelentkezni.

Civil szervezet delegáltjaként itt lehet jelentkezni.

További információ itt található.