Fás-virágos udvarok, kertészkedő városlakók: eredményt hirdettek a főváros Égig Érő Fű udvarzöldítési pályázatán

„Szemléletformáló és ösztönző beavatkozások révén szeretnénk együttműködni a budapesti kerületekkel és közvetlenül a lakossággal is annak érdekében, hogy a zöldfelületek, klímatudatos technológiák városszerte terjedjenek. Ezért tekintjük kulcsfontosságúnak, és hirdettük meg 2020 folyamán az Égig Érő Fű udvarzöldítési pályázatot, mely keretében társasházak közreműködésével a város belső,  zöldfelület-hiányos területein újulhatnak meg belső udvarok fák, cserjék, virág és gyepfelületek telepítésével. A közvetlen lakókörnyezetünk zöldítésének, pihenési célú hasznosításának fontosságát a COVID járvány tapasztalatai még jobban felértékelték, hiszen ezek a közterületek használatának korlátozása idején is lehetőséget biztosítanak a zöld környezetben való kikapcsolódásra.” – mondta el a pályázat eredményhirdetésén Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A pályázatra a főváros 15 kerületéből 77 társasházi közösség pályázott, összesen 105 millió Ft támogatást igényelve, és ehhez 92 millió Ft önrészt felajánlva. Tehát a minimális 20% önrész helyett, közel 100% os volt a felajánlott önerő összértéke, ami azt jelzi, hogy nem csak az „ingyen pénz” miatt pályáztak a társasházak.

 

Az idei évben összesen 30 millió Ft áll rendelkezésre a pályázatok megvalósításának támogatására, a pályázatok értékeléséhez egy szakértőkből álló zsűrit kért fel a főpolgármester. A bíráló bizottságban a Fővárosi Önkormányzat Várostervezési Főosztályának munkatársai mellett a Főkert Zrt főosztályvezetője, a Magyar Tájépítészek Szövetségének és a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökei, valamint a MATE (volt Kertészeti Egyetem) tanszékvezetője segítette a legjobban előkészített, zöldfelület változás szempontjából legtöbb eredménnyel kecsegető projektek kiválasztását.

A fővárosi közgyűlés döntése alapján 15 társasház számára biztosít forrást az udvarok zöldítésére Budapest vezetése. Ma a szerződések aláírásával kezdődhet meg a projektek megvalósítása.

További részletek itt olvashatók.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport