Budapest 150. évfordulójára készül a főváros

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, a főváros születésnapjára egy egész éven át zajló eseménysorozattal készül a főváros. Az emlékév csúcspontja várhatóan a felújított​ Lánchíd átadása lesz, másik meghatározó eleme pedig a Budapest Könyvfőváros programsorozat.

2021-ben indult el az ünnepi év eseményeinek tervezése – jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet. A programsorozat csúcspontja a Lánchíd átadása lesz, de kiemelt szerepet kap a könyv, az olvasás szeretete, a magyar könyves hagyományok felelevenítése. A városvezetői szándékkal összhangban számos programot a kerületek, illetve civilek, civil szervezetek kezdeményeztek.

A 2023-as eseménysorozat sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely arról beszélt, hogy „minden reményünk megvan arra, hogy 2023-ban a Főváros a felújított Lánchidat adja ajándékul a budapestieknek és az egész országnak”.

„Mi olyan fővárosért dolgozunk, ahol a kultúra mindenkié, a kultúrához való hozzáférés a lehető legszélesebb, és határozott célunk a kulturális szegénység radikális csökkentése. A kerületekkel való összefogásban megvalósuló idei Budapesti Őszi Fesztivál nagyszerűen megmutatta, hogy milyen fontos kihozni a kultúrát a márványtermekből, milyen fontos utcákon, tereken, piacokon találkoznunk egymással egy-egy nagyszerű jazzfesztiválon vagy komolyzenei koncerten. Ezt az irányt, a városlakók, civilek bevonását kiemelten fontosnak tartjuk az ünnepi év rendezvényein is” – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet, aki bejelentette, hogy új kulturális tereket is avat a főváros, várhatóan átadja a Merlin Színházat, az új Budapest Galériát és egy új kulturális centrumot a Margitszigeten.

A programsorozat egyik fókusza a könyv lesz: a Budapest Könyvfőváros programjairól Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója tájékoztatta a nyilvánosságot: „Üdvözöljük a Főváros vezetésének azon döntését, hogy a pályázat alapján, 2023-ban a város egyesítésének 150. évfordulójára szervezett rendezvények keretében megvalósulhat a Könyvfőváros program. Budapest 2023-ban így lesz a könyvek fővárosa. A korábban megfogalmazott üzenetek: a Könyv Szabadság, a Könyv Tett, a Könyv Híd a Főváros egyesítésének 150 éves jubileumi évében még inkább összeköti a múltat a jelennel, egyént a közösségekkel, az embereket a könyvvel és az olvasással”.

Az emlékév lebonyolításában fontos szerepet kap majd a Főváros kulturális értékeit megőrző Közalapítvány, a Pro Cultura Urbis is. A Kuratórium elnöke Nyáry Krisztián lett, aki az emlékév előkészítésében is szorosan részt vesz, annak a Tanácsadó Testületnek az elnöke, amelyben történészek, múzeumi és színházi szakemberek, valamint kulturális menedzserek segítik tanácsaikkal a Fővárost. Nyáry Krisztián arra hívta fel a budapestiek figyelmét, hogy a város keresi az ún. városalapító cégeket: „Keressük azokat a budapesti cégeket, intézményeket, vendéglátóhelyeket, üzleteket, amelyek jogelődjei már 1873-ban is működtek, és azóta is folyamatosan végzik tevékenységüket. Budapest viharos történelme miatt kevés ilyen szervezet létezik, ezért mindazokat, akik másfél évszázadon át kitartottak, a Főváros vezetése városalapító cégként vagy vendéglátóhelyként kívánja elismerni, hogy ezzel is megköszönje elhivatott munkájukat.”