A rakpart és a Lánchíd megnyitásával ünnepel a Főváros

Ingyenes plakátkiállítással, telefonon játszható kincskereső játékkal és nosztalgia villamossal készül a Főváros az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójára március 13-15. között, szombattól hétfőig. Most szombaton ismét megnyitjuk a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között, ezentúl a rakpartot érintő beruházások elindításáig minden hétvégén újra birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. A Lánchidat lezárjuk a háromnapos hétvégére az autós forgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami egyúttal a búcsúra is lehetőséget ad: március 17-től a felújítás végéig nem lehet átsétálni a Lánchídon.

Rakpart és Lánchíd

Most szombaton ismét megnyitjuk a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között, ezentúl a rakpartot érintő beruházások elindításáig minden hétvégén újra birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. A Lánchidat március 13-15. között lezárjuk az autós forgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami alkalmat ad a kiállítás megtekintésére, illetve a hídtól való búcsúzásra. Március 17-től, szerdától ugyanis elkezdődik a Lánchíd felújítása. A helyszíni kivitelezést előkészítő munkálatok miatt a járdákat lezárják, így a gyalogosok a felújítás végéig nem használhatják a hidat. Az autós forgalom elől várhatóan június közepétől lesz lezárva a Lánchíd.

Plakátkiállítás

Látványos és informatív kiállításon kísérhetik végig a járókelők a Lánchíd történetét. Március 13-15. között a híd mindkét lábánál, a Clark Ádám téren és a Széchenyi téren is végigjárható „Az örökké élő Lánchíd” című tárlat, amely 18 óriásplakáton keresztül mutatja be az építményhez kötődő legfontosabb eseményeket. Milyen lánchídi csatákat tartunk számon és milyen ikonikussá vált tüntetések vonultak keresztül rajta? És sikerült-e felrobbantania Allnoch ezredesnek a hidat? Budapest egyik legemblematikusabb helyének titkai korabeli képeken és fotókon elevenednek meg az alapkő letételétől a CEU tüntetésig, a híd felületén pedig egy kisebb tárlat teremt korokon átívelő atmoszférát, „Lánchíd – A történelem szemtanúja” címmel. Az ünnep után, március 16-tól a kiállítás a Városháza Parkba költözik és ott tekinthető meg egészen húsvétig.

 

Kincskereső játék

Vajon mennyi mindent látott már a Lánchíd, évszázados története során? Mit mesélhetne Széchenyinek, és ő mit szólna, ha egy napot a ma Budapestjén töltene? Boldogan dőlne hátra, látván, hogy megérte fáradoznia, mert imádott városa a 21. században is büszkén folytatja, amit ő egykor elkezdett? A különleges kincskereső sétán izgalmas rejtvények során keresztül, az apró részleteket összeillesztve, a fejtörőket és talányokat megfejtve tárul föl előttünk a modern város születése, és jutunk el végül egy titkos meglepetésig is. A program március 13-án, szombaton reggel 10-től indul a Setaljvelunk.hu weboldalon.

Nosztalgia villamos

Nosztalgia villamossal lehet utazni szombattól hétfőig a 2-es villamos vonalán, a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között. A járat délelőtt 10 órától közlekedik, a menetrendet a BKK honlapján és a fontosabb megállókban lehet megnézni, a járműre jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni. A nosztalgia villamos különleges dekorációt kapott: a március 15-i eseményeket és a Lánchíd történetét jeleníti meg.

A BKK járatain az SZFE diákjai olvasnak fel az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő Arany János és Széchenyi István idézeteket. „1848 szelleme ma is velünk él!” A BKK járatain és a Futár-kijelzőkön lesz olvasható ez a mondat.

Kérjük, hogy minden járványügyi szabályt tartsanak be, amikor a helyszínekre látogatnak! Viseljék a maszkot, tartsanak egymástól védőtávolságot, figyeljünk oda egymásra és magunkra!

 

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport

 

Fotó: Bódis Krisztián

 

További információ a nosztalgia villamosról:

A nosztalgia villamos menetrendje:

Érkezés a Közvágóhídra: 9:30

Indulási időpontok a Közvágóhídról: 10:00, 11:00, 12:00, 13:40, 14:40, 15:40, 16:40

Menetidő kb. 20 – 23 perc egy irányba.

Indulási időpontok a Jászai Mari térről: 10:30, 11:30, 12:30, 14:12, 15:12, 16:12, 17:12

Utolsó érkezés a Közvágóhídra: 17:33