Megszületett a bérmegállapodás a Főtáv Zrt.-nél

Elsősorban a fizikai dolgozók bérfelzárkóztatását célozza a szakszervezettel megkötött bérmegállapodás a FŐTÁV Zrt.-nél. A bérfejlesztést a Főtáv 2020 áprilisától kezdődően érvényesíti, január 1-i visszamenőleges hatállyal. A bérmegállapodás fontos eleme, hogy a fizikai dolgozók körében magasabb átlagos bérnövekedést rögzít: A szellemi munkakörben foglalkoztatottak esetében az átlagos béremelés 4,5%, míg a fizikai dolgozók esetében 7,5%. Más fővárosi céghez hasonlóan a FŐTÁV-nál sem részesülnek béremelésben az osztályvezetők, főosztályvezetők, igazgatók, vezérigazgató-helyettesek és a vezérigazgató.

A FŐTÁV-nál beépül a javadalmazási rendszerbe a „Budapest Pótlék”, amit az öt évnél hosszabb ideje a társaság alkalmazásában álló munkavállalók kapnak meg. A pótlék minimális mértéke a bér 0,5%-a, nagysága az eltöltött idő arányában sávosan növekszik, maximális mértéke 2,5%.

„Mostanában a vállalati híreket is a járványhelyzettel kapcsolatos fejlemények határozzák meg. Elismerés illeti a Főváros cégeit, hogy a rendkívüli helyzetben is energiát fordítanak a jövőt megalapozó, stabil működésre. Példaértékűnek tekintem ebből a szempontból is a FŐTÁV Zrt. most megkötött bérmegállapodását, melynek üzenete, hogy a fővárosiak hosszú távon is számíthatnak a cég szolgáltatására, munkatársai pedig egy fejlődő, felelős munkaadóra építhetik jövőjüket. A mostani járványhelyzetben fontos, hogy a munkavállalóknak biztos jövőképet, biztos fizetést nyújtsunk. – értékelte az egyezséget Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

 „Egy energetikai közszolgáltatónál az egyik legnagyobb, nehezen pótolható érték az elkötelezett, komoly tapasztalatokkal rendelkező szakembergárda. A bérmegállapodás legfontosabb üzenete, hogy ez a szemlélet hatja át mostantól a FŐTÁV javadalmazási rendszerét. Fontos kiemelni, hogy a FŐTÁV-nál nincs dolgozói elbocsátás a járványhelyzet miatt, és a mostani megállapodás további lépéseinkhez hasonlóan már a társaság új fejlődési pályáját alapozza meg.”  - fogalmazott a megállapodást értékelve Mártha Imre, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.