Hétvégére szabad a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpart

A Budapest Restart programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a gépjárműforgalom elől lezárt pesti alsó rakpartot, így bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket. A Budapest újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során az általános koronavírus szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani. A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le, míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható.

 

A megnyitott rakpart használata során figyeljünk arra, hogy útpályáján ne zavarjunk másokat, mindig maradjon egy sáv, ahol ki tudják egymást kerülni a gyalogosok, bringások. A kerékpárosoknak 10 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Figyeljünk arra is, hogy a rakparton nincs árnyékolt felület, a nyilvános illemhelyek zárva vannak és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak még ki. Az alkoholos italok fogyasztása közterületen, így a rakparton sem megengedett. A rakparti területek szemétszállítási kapacitását folyamatosan fejlesztjük, de szemetet ne hagyjunk magunk után a parton. A Margit híd és a Parlament, valamit az Erzsébet és Szabadság hidak között végig lépcsős rakpart található. A függőleges partfal mentén viszont legyünk óvatosak. Mivel a járványveszély idején kiemelten fontos az kórházak tehermentesítése, ezért kerüljük az esetleges baleseteket, sérüléseket.

 

Lehetőség szerint a pesti rakpartot ne gépjárművel, hanem gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsük meg. Használjuk a kerületi fejlesztésű parkolási applikációt, a Parkert. Ennek segítségével az autóval érkezni szándékozók az indulás előtt ellenőrizhetik a parkolóhelyek foglaltságát ( https://blkf.hu/hu/page/okosparkolas ). Az átmenő gépjárműforgalom szempontjából fontos hangsúlyozni, hogy a lezárással párhuzamosan a budai rakparton továbbra is haladhat az észak-dél irányú tranzitforgalom. Ne autózzunk rutinból.


Közös felelősségünk, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését és megóvjuk egymás egészségét, ezért Budapest vezetése arra kér mindenkit, hogy tartsa be az ajánlásokat, és hívja fel erre mások figyelmét is.