A fővárosi operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy aki teheti, maradjon otthon

Megtartotta napi ülését a koronavírus-járvánnyal összefüggő döntések előkészítésére hivatott fővárosi operatív törzs. A nap folyamán a főváros vezetése egészségügyi és járványügyi szakemberekkel konzultált, folyamatos kapcsolatban van a kerületi polgármesterekkel és a budapesti cégek vezetésével is.

A BKK és a BKV vezérigazgatója naponta tesz jelentést az aktuális utasszám- és forgalmi adatok változásáról. Március 16-án délig az adatok az iskolaszünetekben szokásos forgalomhoz képest is 20-40 százalékos csökkenést mutatnak.

A budapesti városvezetés feladatának tekinti, hogy a város stabil működését úgy biztosítsa, hogy közben a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a járvány terjedéséhez hozzájáruló városi érintkezések számát, és kiemelten védje azokat a munkavállalókat, akik fokozottan kitettek a járványveszélynek. E két szempont figyelembevételével döntött úgy az operatív törzs, hogy a budapesti tömegközlekedés, a BKV összes járata március 19-én, csütörtökön üzemkezdéstől a nyári menetrendre álljon át. A változásokról a BKK Futár folyamatos és naprakész tájékoztatást ad. Ez a rendelkezés határozatlan időre szól, a forgalmi adatok elemzése alapján a BKV készen áll a menetrend módosítására.

Az operatív törzs is arra kéri a budapestieket, aki teheti, maradjon otthon. Amennyiben tehetik, válasszanak alternatív közlekedési módokat. Ezt segíti elő, hogy a mai naptól a Bubi közösségi kerékpár-szolgáltatás árát a technológiailag lehetséges legkisebb mértékre, havi 100 forintra csökkentettük.

A járművezetők védelme érdekében a mai naptól a buszokon és trolikon az első ajtón nem lehet felszállni, a többi ajtó kinyílik az utasok számára.

A fővárosi ügyfélközpontok csökkentett kapacitással működnek, több közszolgáltató ügyfélszolgálata bezár. Kérjük a budapestieket, hogy halaszthatatlan ügyben, ha tehetik, telefonon, vagy emailben keressék az ügyfélszolgálatokat. Kérjük, tájékozódjanak a cégek honlapján, mielőtt az ügyfélszolgálathoz fordulnak.

Az elindult lomtalanítások lezajlanak, de a napokban, hetekben esedékes lomtalanításokat elhalasztja az FKF a kerületi polgármesterekkel egyeztetve.

Az egészségügyi konzultáció alapján a budapesti operatív törzs támogatja a Magyar Orvosi Kamara által megfogalmazott javaslatok végrehajtását kormányzati hatáskörben. Azt kezdeményezzük a kormánynál, hogy a járóbeteg-szakellátás finanszírozását a jelenlegi teljesítményalapú finanszírozás helyett bázisfinanszírozásra állítsák át. Szükségesnek látjuk a kerületi szakellátás átszervezését annak nyomán, hogy a kormány megtiltotta a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók részvételét a közvetlen betegellátásban. Ezügyben a kerületi polgármesterekkel és intézményvezetőkkel kezdődött intenzív konzultáció. Ebbe a konzultációba szakértők mellett bevontuk a Magyar Orvosi Kamara budapesti elnökét is.

A fővárosi operatív törzs kiemelt feladatának tartja a munkavállalóinak, mindenekelőtt az egészségügyi szakellátásban, a tömegközlekedésben, a közrend és a közbiztonság fenntartásában közreműködők védelmét. Ennek érdekében a megfelelő védőfelszerelés biztosítása elengedhetetlen. A megfelelő maszkok, védőruhák jelenleg tapasztalható hiánya miatt a főváros erőfeszítéseket tesz, hogy saját forrásaiból tudjon beszerezni ilyen védőfelszereléseket, ugyanakkor kezdeményezzük, hogy a kormányzati beszerzésből is mielőbb jusson a budapesti egészségügyi dolgozóknak és munkavállalóknak.

Budapest teszi a dolgát. A fővárosi operatív törzs is arra kér minden budapestit, tartsa be a mégoly kényelmetlen szabályokat, aki teheti, maradjon otthon, figyeljünk és vigyázzunk az idősebbekre, a családban és a közvetlen környezetünkben is. A fővárosi operatív törzs minden nap ülésezik, a döntésekről minden nap tájékoztatást adunk.