Tarlós István: értelmetlen a szocialisták népszavazási kezdeményezése

A szocialisták népszavazási kezdeményezése az M3-as metró akadálymentesítésére értelmetlen, és nem befolyásol semmit sem – mondta keddi, rendkívüli sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: a Kúria végzése, amellyel lehetővé vált az aláírásgyűjtés a népszavazásra javasolt kérdésben, nem lepte meg őt, de mint fogalmazott, „nem érdemes olyan lelkesnek lenni az ellenzék részéről”. Tarlós István megjegyezte: „ha már valaki moralizál, és eljátssza, mennyire aggódik a közjóért”, akkor olyan személyt kellett volna választani, aki hiteles. A főpolgármester közölte: a szocialisták által megfogalmazott kérdés „butaság”, és abból semmilyen módon nem következik, hogy a metróállomásokon liftet kell építeni. „A népszavazásnak az égvilágon nincs értelme, ki lehet adni 1-2 milliárdot rá, de ugyanott fogunk tartani, mint ma” – jegyezte meg. Kitért rá, hogy az akadálymentesítés számos műszaki megoldással megvalósítható, a liftek építése nem előírás az EU részéről, és ugyanezt mondja a Kúria és a törvény is.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy nem lehet fedezet nélkül kötelezettséget vállalni, az MSZP pedig ezzel a törekvésével a metró további szakaszainak felújítását veszélyezteti.

Emlékeztetett rá, hogy az MSZP által hivatkozott jogszabály 1997-es, és akkor is érvényes volt, amikor 2007-ben a 2-es metró felújítását befejezték. „Mi 13 liftet építünk, ők egyet építettek. Úgy érzik, van erkölcsi alapjuk hergelni a mozgássérülteket, akikkel állandó egyeztetésben vagyunk, a kismamákat, a kofferrel közlekedőket?” – tette fel a kérdést.

Tarlós István kijelentette: őt nem zavarja a népszavazás, ami „látszólag nagyon ügyes kezdeményezés, de valójában korlátolt, kilóg a lóláb”. Hozzátette: szeretnének egyesek olyan látszatot kelteni, mintha a Főváros a rászorulók ellen lenne, de ez nem igaz. „Elmegyünk a végső határig, a tekintetben, hogy mit tudunk a mozgáskorlátozottak érdekében tenni” – emelte ki. ​