Csőrekonstrukció: a tét Buda biztonságos ivóvízellátása

Budapest Főváros Önkormányzata rendkívüli közgyűlés keretében tűzte napirendre október 18-ára a Római-parti gát kérdését. Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy amikor a gát megépítéséről és annak nyomvonaláról döntenek, vegyék tekintetbe, hogy a Fővárosi Vízművek által üzemeltetett, a Római-parton húzódó főnyomóvezeték felújítása az üzemeltetés és ivóvíz-ellátás biztonságának fenntartása szempontjából nem tűr halasztást.

A vasbeton SENTAB-vezeték kulcsszerepet tölt be a Fővárosi Vízművek északi üzemeltetési területének ivóvízellátásában. A főnyomóvezeték felújítása  az üzemeltetés biztonsága, a csőtörések kockázatának elkerülése érdekében indokolt. Kiváltásával nagymértékben nő az ivóvízellátó rendszer biztonsága.

A Fővárosi Vízművek Zrt. hosszú távú felújítási és pótlási keretprogramjában (GFT – Gördülő fejlesztési terv) kiemelt helyen szerepel a nagyátmérőjű SENTAB-nyomócsövek rehabilitációja. Ennek keretében valósult meg például 2015-ben a XI. kerületi Orlay utcában az 1000 mm átmérőjű SENTAB-vezeték, 2016-ban pedig a XI. kerületi Tétényi úton az 1200 mm átmérőjű, ugyancsak SENTAB-vezeték egy szakaszának rekonstrukciója.

A 40 éve még korszerűnek számító SENTAB-vezetékek üzemeltetése során fény derült a csőanyag hiányosságaira, és az ezzel együtt járó kockázatokra. Erre világított rá a 2012-ben a Gellért tér közeli Orlay utcában történt csőtörés, valamint a közelmúltban a XI. kerületi Töhötöm utcában megsérült főnyomóvezeték is. Ma már a műszakilag elhasználódott vezetékeket sokkal korszerűbb és üzemeltetési biztonság szempontjából megbízhatóbb, megerősített bevonatos gömbgrafitos öntöttvas csövekkel váltjuk ki.

A Római-parton, a Fővárosi Vízművek Zrt. Békásmegyeri gépháza és a Kossuth II. árvízkapu között húzódó Budai III. főnyomóvezeték tervezett rekonstrukciója során a földbe kerülő új vezeték anyagában korszerűbb, nagyobb üzemletetési biztonságot ad. Emellett illeszkedik a társaság lecsökkent vízfelhasználás miatt indított átmérő-optimalizálási programjába is, mivel a jelenleginél kisebb átmérőjű főnyomócső gazdaságosabb, hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé.  

Fővárosi Vízművek Zrt.​