Nyílt nap a víz világnapja alkalmából a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen

A víz világnapja (március 22.) alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 19-én, szombaton 9-től 15 óráig lakossági nyílt napot tart a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen (1238 Bp., Meddőhányó u. 1.).

A nyílt napon megmutatják, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók megismerhetik, hogy az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepén hogyan ártalmatlanítjuk a környezetre káros szennyvizet, sőt azt is, miként alakítjuk azt át biogázzá.

A látogatók megtekinthetik a világ legnagyobb ún. „élőgépek" technológiájú rendszerét, ami úgy néz ki, mint egy hatalmas botanikus kert. A technológia lényege, hogy a szennyvíztisztító medencékre ültetett dzsungelszerű növényzet gyökérzete és mesterséges biotextil segítségével még tisztább vizet engednek a Dunába. A telepen nemcsak a tisztítás hatásfokát javították, hanem a szaghatásokat is a minimumra csökkentették.

A páratlan látvány iránt érdeklődőket szakemberek vezetik körbe. A csoportok félóránként (minden egészkor és félkor) indulnak. A látogatás regisztrációhoz kötött. Regisztrálni és időpontot foglalni a www.fcsm.hu weboldalon keresztül lehetséges.