Több ezer liter tejet kaptak fővárosi gyermekotthonok

A közösségi hálón meghirdetett civil összefogásnak is köszönhetőena Tetra Pak Hungária Zrt. 12 000 liter tejet ajándékozott aBudapest Főváros Önkormányzata által fenntartott 38 gyermekotthonnak.Az adomány jelképes átadására egy karácsonyi ünnepség keretében került sor, amelyben tehetségkutató műsorokból ismert előadók lepték meg dalaikkal a gyerekeket.
 
Még el sem kezdődött a csütörtök délutáni rendezvény, a széksorokban helyet foglaló vendégek közül máris számosan szürcsölgették lelkesen a különféle tejes italokat. A helyszínen 250, összességében pedig mintegy 2500, gyermekotthonban és nevelőszülőnél cseperedő gyermek ünnepét tette, illetve teszi boldogabbá a nagyvonalú ajándék. Köszöntőjében Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: szívesen emlékszik vissza arra, hogy kicsikként ők is mennyire örültek az iskolában kapott különféle karácsonyi ajándékoknak, lehetett az televízió, tej, kakaó vagy akár csak egy kosár alma. A politikus hangsúlyozta: felnőtt fejjel immár tudja, hogy ezeknek az ajándékozásoknak az a lényege, hogy mindig szeretetből, tiszta szívből jöjjenek. Annak pedig külön örül, hogy ez esetben a meglepetést azok adták, akik úgy gondolták, az adományozás fontos a mai társadalomban is. Akkor ugyanis, amikor magáncégek adakoznak, a sajátjukból teszik, ezzel is erősítve a társadalmi összefogás és összetartozás érzését. „Lényegesnek tartom, hogy részt vállaljon ebből a felelősségérzésből mindenki, hogy egy összetartóbb és szolidárisabb, ezáltal igazságosabb és igazabb nemzet lehessünk” – húzta alá Csomós Miklós.
 
 
Csókay László, Budapest Főváros Önkormányzata Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának osztályvezetője ezt követően kiemelte: a mostani ajándéknak nem csak abban van jelentősége, hogy a gyermekek egészséges táplálékhoz jutnak, hanem abban is, hogy – mivel a kis lakók egyébként is kaptak volna tejet – az erre szánt pénzt így másra tudják majd fordítani.
 
 
„A legnagyobb közösségi portálon rövid időn belül négyezren csatlakoztak egy tejkedvelő oldalhoz, mindannyian jelképesen egy-egy liter tejjel ajándékozva meg a gyerekeket. Tudva azonban, hogy adományunk harmincnyolc intézethez kerül, végül megháromszoroztuk ezt a mennyiséget, hogy mindenhova elegendő tej jusson” – közölte Kampós Jenő, a Tetra Pak Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.
 
A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása. A fejlődésben lévő gyerekek mindennapi táplálkozásában különösen fontos szerepet játszik, magas kalciumtartalma miatt erősíti csontjaikat, emellett foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamintartalma miatt a tej elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak.
 
 
 
Hogy a gyerekeket még inkább megörvendeztessék, az ajándék átadása köré karácsonyi ünnepséget is szerveztek. Ebben a tehetségkutató műsorokból ismert Apollo23, Lakatos Yvette és Szabó Ádám, valamint Dj Dominique (Várkonyi Attila) lepte meg koncerttel, valamint fergeteges bulival a kicsiket.