Jövő tavasszal nyithat meg a csillaghegyi strand új fürdőegysége

A csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységének látványtervét mutatja be Tarlós István főpolgármesternek (b) Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója (j)

​​Jövő tavasszal, nyár elején várható a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységének megnyitása, a több mint hárommilliárdos beruházás alapkövét és az időkapszulát csütörtökön tette le Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója, Szőke László. 

Újabb jelentős állomásához érkezett a Főváros fürdőfejlesztési programja, Budapest egy újabb, egész évben nyitva tartó fürdőegységgel gazdagodik – mondta beszédében Tarlós István főpolgármester. A fürdő történetéről szólva felidézte, hogy a csillaghegyi strandfürdő legelső leírása 1858-ból származik, strand formájában 1919-20 körül alakították ki. A strandon olyan hírességek fordultak meg, mint Páger Antal, Tolnay Klári vagy Bessenyei Ferenc.

Tarlós István kiemelte: a Főváros és a BGYH vezetésének nem titkolt célja, hogy megőrizze és folyamatosan továbbfejlessze Budapest gyógyfürdőit és strandjait. Hozzátette: a magyar főváros fürdőiben 19 különböző hatóanyagú gyógyvizet tartanak számon, amelyek számos gyógyító összetevőt tartalmaznak. Világviszonylatban is egyedülálló, hogy a 118 természetes forrásból, illetve fúrt kútból előtörő, 21-78 fokos termálvíz hozama napi körülbelül 70 millió liter. Budapest elmondhatja magáról, hogy a világ legtöbb gyógy- és termálvízkútjával rendelkező fővárosa, és már több mint nyolcvan éve tulajdonosa a fürdővárosi címnek. A főpolgármester rámutatott, hogy a gyógyfürdők Budapest egyik legfőbb turisztikai vonzerejét jelentik, a külföldi turisták mintegy 60%-a látogat el valamelyik fürdőbe. Kijelentette, a BGYH tavaly már a turisztikai piac egyik legfontosabb szereplője lett, stabilan, nyereségesen működik és számos projektje folyamatban van; 2020-ig kilenc fürdőt újított vagy újít fel.

A főpolgármester a beruházásról szólva elmondta, hogy a Főváros és a BGYH szolgáltatásbővítést tervez. A fejlesztés egyrészt a tervezett új fürdőegység a lakosság színvonalas kiszolgálását célozza, új szaunavilággal, wellness részleggel, gyermekparadicsommal, étteremmel. Másrészt az a cél, hogy a sportolók részére, elsősorban az utánpótlás céljait szolgálva, nevelésre "otthon nyújtson".

Szőke László elmondta, hogy hét szinten épül majd meg a fürdő, összesen hétezer négyzetméternyi fürdőterületet építenek be tizenegy medencével. A strand három szabadtéri medencéje is megmarad. A fürdő egyik éke lesz egy Barcsay Jenő által készített mozaik, amelyet a hamarosan lebontandó régi újpesti fürdőből hoznak majd át – tette hozzá.

A sportolást- és a közönségforgalmat szolgáló funkciók az új épületszárnyba kerülnek elhelyezésre, míg a szabadidő eltöltését, pihenést szolgáló funkciók a meglévő, korszerűsített épületrészbe kerültek betervezésre. A sportolni vágyókat és úszásoktatásra jelentkezőket egy 25 méter x 33 méteres két irányban kötelezhető versenymedence és egy 10 méter x 12 méteres tanmedence várja. A versenymedence alkalmas lesz kisszámú nézőközönség befogadása mellett úszóversenyek és vízilabda mérkőzések lebonyolítására is. A wellness részlegben 32, 36, 38 Celsius-fokú élményelemekkel ellátott medence várja a pihenni vágyókat. Ezen a szinten pihenő területek és masszázshelyiségek kerülnek kialakításra. A Gyerekparadicsom területén a vizes gyermekjátszóházhoz kapcsolódóan egy megőrző-foglalkoztató kuckó, pelenkázó kialakítását tervezzük. A szaunavilágban helyet kap aromaszauna, ördögszauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finnszauna, hideg- és melegvizes merülő medencével. A panorámás külső teraszon 36 Celsius-fokos élménymedencét terveznek építeni.