Az október 19-ről 20-ra virradó éjszaka próbaterhelés miatt lezárják a Lánchidat

A 2018. október 19-ről 20-ra, péntekről szombatra virradó éjszaka éjfél és 4:30 között lezárják mind a gépjármű-, mind a gyalogos forgalom elől a Lánchidat, mert a dunai átkelő tervezetten jövő ősszel kezdődő felújításához kapcsolódóan terheléspróbát végeznek. Ebben az időszakban a 916-os és a 990-es éjszakai autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedik majd; az autóval közlekedők a szomszédos hidakat használhatják a Duna feletti átkelésre.

Október 20-án, szombaton éjjel 0:10 és 4:30 között úgynevezett terheléspróbát végeznek a Lánchídon a dunai átkelő teljes – azaz mind a gépjárműforgalom, mind a közösségi közlekedési autóbuszai, mind a gyalogos forgalom előtti – lezárásával. Az érintett 916-os és 990-es autóbusz ebben az időszakban módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedik, a két buszjárat egyik irányban sem érinti a Széchenyi István tér és a Deák Ferenc tér M közötti megállóhelyeket.

Az Uránia felé közlekedő 916-os és a Rákoskeresztúr irányú 990-es buszra a Várkert Bazárnál, a Váralja utca kereszteződése előtt, majd az 5-ös busz Döbrentei tér és Ferenciek tere M megállójában lehet felszállni. A 916-os buszjárat az Astoriánál is az 5-ös busz megállójában áll meg.

A Széll Kálmán tér M felé közlekedő 916-os, valamint a Normafa irányú 990-es buszra az 5-ös busz Ferenciek tere M, a 110-112-es busz Döbrentei tér megállójában, valamint a Várkert Bazár előtt a Döbrentei utca utáni megállóhelyen lehet felszállni.

Az október 19-ről 20-ra virradó éjszakán a BKK a Lánchíd tervezetten jövő ősszel kezdődő felújításához kapcsolódóan végez terheléses célvizsgálatot. Az úgynevezett terheléspróba során jelentős súlyokkal megpakolt teherautók különböző alakzatokban állnak, illetve vonulnak fel a hídon, eközben a szakemberek a hídszerkezet erőbírását mérik, hogy azt összevethessék a korábbi vizsgálatokon alapuló, számított mérésekkel. A próbaterhelés célja megállapítani, hogy vannak-e erőtartalékok a hídszerkezetben, ezáltal válnak ugyanis pontosíthatóvá a híd gyalogos járdájának kiszélesítésével kapcsolatos tervezési feladatok.

Budapesti Közlekedési Központ