Péntektől nem vezethet buszt a kerékpárost elsodró buszsofőr

2014. június 23-án a Thököly út - Gizella út kereszteződésben a 133-as viszonylaton menetrend szerint közlekedő FKU-950 forgalmi rendszámú autóbusz elsodort egy vele egy sávban közlekedő kerékpárost.
Az autóbusz vezetője elmondása szerint nem cserbenhagyásról van szó, mert nem észlelte a balesetet, csak akkor értesült róla, amikor az utasok jelezték azt részére.  Ezt követően a megállóban félreállt és szabályszerűen intézkedést kért, rendőrt, helyszínelőt hívott. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van.  A videóról ugyanakkor megállapítható, hogy a buszvezető nem az elvárható odafigyeléssel vezette járművét, hiszen a kerékpáros előzése során sem járt el minimálisan elvárható körültekintéssel sem.
 
A BKV az ügyben vizsgálatot folytat, melyet hatósági eljárás is kiegészít. A BKK és a BKV vezetőinek döntése értelmében a járművezető a budapesti közösségi közlekedési járatokon nem vezethet többé. Munkaviszonyát illetően azonban csak a teljes körű vizsgálat lezárása után születhet végleges döntés. További információt az esetről csak a hatósági eljárás befejezését követően adnak. 
 
A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ sajnálatát fejezi ki az esettel kapcsolatban és bízik a sérült gyors felgyógyulásában, továbbá kér mindenkit, aki részt vesz a közlekedésben, hogy vigyázzunk egymásra. A közös busz- és kerékpársávok Európában széles körben elterjedtek, biztonságos használatuk nem igényel nagyobb odafigyelést, mint bármely más olyan útfelületé, csomóponté, kereszteződésé, amelyet többféle sebességgel közlekedő jármű vagy esetleg gyalogos használ.
  
BKV Zrt.
Budapesti Közlekedési Központ