November végéig két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ épül Budapesten

​2015. november végéig épül meg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ a XV. és XVIII. kerületben edukációs, hulladékudvar és újrahasználati központ funkciókkal, melynek kivitelezése mérföldkőhöz érkezett. Mostanra az épületek szerkezetkész állapotban vannak, hamarosan a belső munkálatok is befejeződnek. 

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központ területén létesül egy szabadtéri játszótér ahol az egyes játékeszközök újrahasznosított anyagból készülnek. A játszótér, a külső útburkolatok kialakítása és a környezetrendezési munkák befejeződnek az átadásig.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok a jelenlegi hulladékudvarok sémáján alapulnak, melynek célja, hogy a lakosság részére lehetőséget biztosítson, hogy a háztartásokban keletkező – nem kommunális – hulladéktól környezettudatosan megváljon. Ugyanakkor egy teljesen új funkcióval is gazdagítja a fővárost, újrahasználati központként is üzemel majd, ami azt jelenti, a feleslegessé vált használati tárgyakat tulajdonosa leadhatja és az arra rászorulók ezt jelképes összegért átvehetik.

Az edukációs szemléletformálás célja, hogy főleg a fiatalok körében elősegítse a környezettudatos gondolkodás elterjesztését minél szélesebb körben. Ez azért fontos, mert a technológiai fejlesztések és a modern géppark beszerzése mellett nagy jelentősége van a lakossági együttműködésnek is, ugyanis a fenntartható fejlődés e kettős cél egyre magasabb szintjére emelésével biztosítható.

A projektelem eredményeként:
 
- A beruházás biztosítja a hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát.
- A beruházásnak köszönhetően új munkahelyek létesülnek.
- A főváros meglévő hulladékgazdálkodási rendszere új, korszerű technológiákkal egészül ki.
- Az utóválogatást igénylő szelektíven gyűjtött hulladékok zöme a projekt keretében kerül feldolgozásra.
Az újrahasznosítás növekedésével csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása.
- Az új eszközök és technológiák használata magasabb hatékonyságot eredményez.