Mikrofinanszírozási konferenciát tartottak az Újvárosházán

Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő non-profit mikrofinanszírozás címmel rendezett konferenciát a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) az első Európai Mikrofinanszírozási Nap alkalmából az Újvárosháza dísztermében kedden.

- Budapest az utóbbi években dinamikus fejlődésen ment keresztül, Európa és a világ összehasonlító listáin egyre jobb helyen áll, de a pénzügyi szolgáltatások és vállalkozásbarát környezet kialakítása terén további fejlődésre van szükség - mondta Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese a rendezvényen.  

A mikrofinanszírozás mikrovállalkozásoknak szóló, kisösszegű (10 millió Ft alatti) pénzügyi és nem pénzügyi, üzletfejlesztési szolgáltatások komplex összessége.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kiemelte: a mikrovállalkozások jelentős szerepet töltenek be a gazdaságban, hiszen hazánkban a versenyszférában foglalkoztatottak 38%-a mikrovállalkozásokban dolgozik, ami 9 százalékkal magasabb az unió átlagánál.

A Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével rendezett konferencia célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mikrofinanszírozás jelentőségére a munkahelyteremtésben és a gazdaságfejlesztésben. A konferencia zárásaként három magyar mikrofinanszírozó szervezet mutatta be új programját: a Budapest Mikrohitel Programot, a Székesfehérvári Kamattámogatási Programot és a Zalaegerszegi Kamattámogatási Programot.
 

Magyarországon már közel negyedszázada elérhetőek az uniós értelemben vett non-profit mikrofinanszírozó szervezetek: a fővárosi és a megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok.

A non-profit mikrofinanszírozási programok célcsoportját azon mikrovállalkozások jelentik, melyek méretük vagy az általuk igényelt hitelösszeg nagysága miatt kívül esnek a kereskedelmi bankok hitelezési tevékenységén és gyakorlatán.