Elkészült a Gyáli-patak 7. ág mederrendezése

2012. november 9-én átadták a megújult Gyáli-patak 7-es ágát. A rendezés eredményeképpen a felújított mederszakaszon gyors és szabályozott lesz a vízelvezetés és vízgyűjtés, csökken a kiöntés veszélye és javul a vízminőség is.
 
Régen várt fejlesztés eredményeként ünnepélyes keretek között adták át november 9-én a főváros egyik fontos kisvízfolyása, a Gyáli-patak megújult 7-es ágát. Beszédében Szarvas Ferenc, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vezérigazgatója elmondta: a Gyáli-patak 7-es ágának felújítása fontos része a Dél-budapesti régió vízrendezése projektnek. A most elkészült rekonstrukció közvetlenül javítja az itt élők életminőségét, hiszen a patak ág legkritikusabb szakaszai váltak biztonságosabbá. A felújítás a Gyáli-patak 7-es ágának XXIII. kerületi, Péterimajor és M0 autóút felvízi oldala közötti szakaszát érintette.
 
A projekt megvalósulása révén megnövekedett a meder vízállóképessége, gyors és szabályozott módon valósult meg a vízelvezetés. Ennek egyik eszközeként átépítésre kerültek az itt található, hidraulikailag nem megfelelő műtárgyak, új híd is épült a Víztorony tér mellett. Megszűnt az útpadka kimosásának veszélye és immár nem fognak károsodni a közművek és az útburkolat.

Az átépítés nyomán nem kell tartani az eddig rendszeresen előforduló elöntésektől és megszűnik a feliszaposodás és az ezzel járó bűz is. A környezet állapotai is javulni fog, hiszen megnövekedett a környezetbarát mederszakasz hossza, mely új élőhelyeket hoz létre. A rekonstrukció elsődleges kedvezményezettjei az itt élők, hiszen a rendezett patak ág javítja a közlekedési és infrastrukturális feltételeket, ezáltal nemcsak a terület lakosságának életminőségében lesz érezhető változás, de megnő az itt lévő ingatlanok értéke és javulhat a befektetési kedv is. A meder rendezése révén a kerületi önkormányzat is megvalósíthatja területfejlesztési elképzeléseit.

A Dél-budapesti régió vízrendezése projekt Gyáli-patak 7-es ág mederrendezése projektelem összköltsége közel 393,5 millió forint, melynek megvalósulását 329 millió forinttal támogatta az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A projekt legfontosabb adatai:
Projekt neve: Dél-budapesti régió vízrendezése
Azonosítószáma: (KMOP-3.3.1/C-2009-0001)
Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
Teljes projekt elszámolható összköltsége: br. 1 304 023 625 Ft
Uniós támogatás összege: br. 1 108 419 765 Ft
Gyáli-patak 7-es ág projektelem költsége: br. 393 426 522 Ft
 
Budapest Főváros Önkormányzata
Kommunikációs Igazgatóság