Egyetem Napja: az Óbudai Egyetem egyetemmé alakulásának napját ünnepelte

Az Óbudai Egyetem egy egész hónapos rendezvénysorozat, a Magyar Tudomány Ünnepe egyetemi programsorozat záró eseményét, az Egyetem Napját tartotta meg péntek délelőtt, emlékezve az intézmény egyetemmé alakulásának napjára: 2009. november 23-ára. Az Egyetem Napja központi megemlékezésén doktori és egyetemi tanári címeket adtak át, bemutatva a magyar tudományos kutatások eredményeit.
A rendezvényt Budapest városvezetése nevében Csomós Miklós főpolgármester-helyettes köszöntötte.
 
Az Egyetem Napjának ünneplésekor nem az épületet, a berendezést, a laborokat ünnepeljük, hanem mindazokat, akiket ezek az eszközök szolgálnak. Ünnepeljük az egyetem tanárait, diákjait, a magyar oktatás és kultúra, a műszaki tudományos oktatásnak a színterepét – hangoztatta Csomós Miklós kulturális és oktatási főpolgármester-helyettes az Egyetem Napja péntek délelőtti ceremóniáján.
 
Úgy fogalmazott: „a tanárok és kutatók azok, akik a magyar felsőoktatási tradíción keresztül továbbadják a diákoknak mindazokat az értékeket a műszaki és gazdasági pályán, amelyek évszázadok óta fölhalmozódtak a magyar nemzetben, a magyar felsőoktatásban.”
 
Csomós Miklós szót ejtett az egyetem diákjairól is, akik még fiatalon, ambíciókkal telve nekivágnak a tudományos életnek, azért tanulnak, hogy a későbbiekben a műszaki, gazdasági és pedagógiai pályán átvegyék a stafétát azoktól, akik most a tudományért dolgoznak, ezzel szolgálva a nemzet ügyét.
 
Az oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes rámutatott a magyar nyelv használatára,  a magyar nyelv és a tudomány kapcsolatára, amely alapján a tudományos felsőoktatási tevékenységet, a tanulást elsajátítják. „Az anyanyelv magas szintű ismerete nélkül nincs oktatás, nincs tudományos megismerés. Ha valaki nem írja a saját anyanyelvét megfelelően, akkor megismerni sem képes a világot, és mindazt a tudást, ami fölhalmozódott, azt továbbadni sem tudja. Ezért a magyar nyelvet ápolni kell, és magas szinten szükséges művelni.”  - emelte ki Csomós Miklós.